x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Oastea lui Petru Rareș, descoperită la Iaşi

Oastea lui Petru Rareș, descoperită la Iaşi

de Theodora Şutiu    |    09 Aug 2019   •   14:04
Oastea lui Petru Rareș, descoperită la Iaşi

Profesorul Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, unul dintre puţinii specialişti în arheologie criminalistică la nivel naţional, susţine, într-o analiză publicată de curând pe site-ul instituţiei, că rămăşiţele umane descoperite într-o groapă din satul Horlești, comuna Rediu, din județul Iași, ar aparține ostaşilor care s-au luptat cu sultanul Suleiman Magnificul. Oasele datează, potrivit expertizelor făcute, de pe vremea ultimului an de domnie al lui Petru Rareș.

Profesorul Neculai Bolohan, împreună cu o echipă criminalişti, medici legiști și arheologi, a analizat în perioada septembrie-octombrie 2015 o groapă comună descoperită din întâmplare în curtea unei case aflate în construcţie.  Potrivit documentului publicat pe site-ul universităţii, în groapă s-au găsit multe oase, de la peste 200 de oameni, aruncate laolaltă. Lipsa indiciilor, cum ar fi hainele celor găsiţi acolo sau obiectele lor personale, i-a determinat pe cercetătorii care făcut investigaţia să concluzioneze că osemintele aparţin ostaşilor moldoveni care au luptat împotriva celebrului sultan Suleiman Magnificul.

Contextul istoric

În timpul ultimei domnii a lui Petru Rareş, fiul natural al lui Ştefan cel Mare (19 februarie 1541 - 3 septembrie 1546) Suleiman Magnificul ocupa Cetatea Sucevei, iar Moldova fusese oferită tribut de sânge, spun istoricii. „Lăsați de izbeliște de domnitorul lor, oamenii din Moldova nu au reușit să facă față forței otomane. Ostașii lui Suleiman Magnificul fuseseră, probabil, călare, pentru că pe oasele antebrațelor erau vizibile urme de apărare în fața săbiilor. Oamenii ridicaseră mâinile în fața armelor să se apere și fuseseră loviți de sus. Se luptaseră cu arme ascuțite, cu tăiș. Bănuim că într-un asemenea context s-a produs un conflict căruia i-au căzut victimă cei peste 200 de indivizi care fuseseră depuşi în groapă la Horleşti-Hăţaş”, se mai menţionează în analiză.

206 cranii, descoperite

În groapa comună din Horlești, care are o suprafaţă de 5,6 pe 4,6 metri s-au găsit 206 cranii. Multe sunt de bărbat, printre ele fiind o singură femeie şi un copil: „Din cauză că erau aruncate împreună fără a fi respectată vreo cutumă culturală sau religioasă, echipa a dedus faptul că fuseseră adunate de pe câmp şi îngropate acolo mult după ce oamenii îşi dăduseră duhul“, se precizează în textul citat.

Arheologii, criminaliştii şi medicii legişţi au eliminat rând pe rând ipotezele care relevau faptul că oasele ar aparţine unor zilieri care muriseră de holeră şi au fost îngropaţi în afara localităţii sau a unor soldaţi din Primul Război Mondial.

„Oasele însă arătau urme de lovituri cauzatoare de moarte, de la suliţe sau cuţite, iar de aici au tras concluzia unei confruntări armate. Găsind urmele unei răni provocate de un proiectil de archebuză, armă folosită în secolele XV-XVII “,

- Neculai Bolohan, profesor

70% din rănile pe care ostaşii moldoveni, aruncaţi în groapa comună din Horlești, au fost mortale

 

×