x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienţi în scaun cu rotile, obligaţi să meargă sute de kilometri pentru reţetă

Pacienţi în scaun cu rotile, obligaţi să meargă sute de kilometri pentru reţetă

de Monica Cosac    |    23 Feb 2017   •   08:20
Pacienţi în scaun cu rotile, obligaţi să meargă sute de kilometri pentru reţetă
Sursa foto: Minerva Studio/Getty Images/iStockphoto

Deşi, recent, li s-a promis un acces mai rapid la medicamentele necesare, mii de bolnavi cu afecţiuni cronice grave vor rămâne fără terapiile de care au nevoie, în urma unor măsuri care “limitează drastic accesul la tratament”.

Acuzaţiile vin din partea mai multor organizaţii de pacienţi, care atrag atenţia asupra faptului că, după ce au desfiinţat comisiile de specialişti care aprobau dosarele bolnavilor, oficialii din Sănătate vor să introducă un set de criterii care îngreunează semnificativ, iar în unele cazuri chiar blochează, accesul pacienților cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptățiti prin lege.

Unii dintre aceşti pacienţi vor fi nevoiţi să meargă sute de kilometri pentru a-şi obţine tratamentul, alţii vor fi excluşi din program (culmea!) tocmai din cauză că  statul nu este capabil să asigure stocurile de medicamente. 

 

La jumătatea lunii trecute, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că Guvernul desfiinţează, prin Hotărâre, comisiile de specialitate de la nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate şi de la nivelul CNAS – comisii care aprobă sau nu dosarele cu tratamentul necesar anumitor bolnavi – subliniind că „persoanele care suferă de afecțiuni grave - precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare etc. – vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate”, prin eliminarea acestei verigi administrative intermediare.

Practic, HG 18/2017 prevede că începand cu 1 martie „pacientul beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătățirea calității vieții pacienților”.

 

Vestea i-a bucurat pe bolnavii care erau nevoiţi să aştepte poate şi câteva luni pentru aprobarea dosarelor, însă bucuria le-a fost scurtă. În schimbul verigii eliminate, factorii de decizie din Sănătate au găsit alte “verigi administrative”, care, practic, anulează efectul benefic al HG 18, cu care oficialii s-au lăudat.

În numele a sute de mii de români care suferă de boli reumatice, Liga Română contra Reumatismului avertizează că “CNAS doreşte introducerea nejustificată a unui set de criterii care să îngreuneze semnificativ accesul pacienţilor cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptățiti prin lege”.

 

Hăituirea pacienţilor cu deficienţe locomotorii

Potrivit organizaţiei, prin faptul că pacientul aflat în terapie biologică să obțină prescrierea medicației antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist și nu de la medicul de familie, așa cum este în prezent, “îi obligă suferinzii de poliartrită reumatoidă, dintre care mulți au grave deficiențe locomotorii, să calătorească, unii dintre ei, sute de kilometri – în fiecare lună și pe propria cheltuială – pentru a obține o rețetă pe care o pot prescrie și doctorii de familie, aflați aproape de casă”. Acestă măsură contravine interesului pacientului, care trebuie să aibă acces la terapiile simple cât mai uşor, şi va aglomera și mai mult spitalele regionale sau cele din marile orașe, acolo unde se află specialiștii reumatologi.

 

Scoşi din program pentru că lipsesc medicamentele din farmacii

O altă problemă extrem de gravă semnalată de reprezentanţii pacienţilor este “refuzul terapiei biologice pentru acei pacienți care nu sunt înregistrați cu prescripții decontate în sistemul electronic al CNAS”. Practic, cei care nu pot face dovada că au cumpărat cu reţetă compensată medicamentul necesar - deşi acesta lipseşte din farmacii! - sunt excluşi.

“Măsura este, în cel mai bun caz, un afront adus zecilor de mii de bolnavi care caută cu disperare să cumpere Metotrexat, un banal și ieftin medicament, esențial în tratamentul cancerului și al poliartritei reumatoide, dar care lipsește din farmacii. În aceste conditii, mulți bolnavi „fac rost” de medicament fie din Bulgaria, fie din Ungaria sau din Austria, pe propria cheltuială. Este absurd să refuzi terapia biologică din acest motiv, în condițiile în care Statul nu este în stare să asigure disponibilitatea unui medicament pe piața internă și pe care pacienții, în disperare de cauză, și-l procură cum pot și pe cheltuiala lor, din țările învecinate”, explică reprezentanţii pacienţilor.


“Referitor la lipsa Metotrexatului, este ca şi cum aş juca Pokemon Go în farmacii, neputând beneficia de tratamentul de fond. Acest medicament nu se găseşte tot timpul în farmacii. Prin condiţionarea unui tratament de câteva mii de euro de găsirea unui medicament care costa câţiva lei, statul blochează cu bună ştiinţă accesul pacienţilor la tratament biologic”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, Ovidiu Constantinescu, pacient cu Poliartrita Reumatoida

Obligarea medicului să prescrie tuturor pacienților, indiferent de starea bolii sau riscul individual, a unui singur mediment biologic, într-o ordine prestabilită pe criterii administrative, limitează nejustificat opțiunile terapeutice, avertizează Liga Română contra Reumatismului.

Mai mult, acest demers de contravine flagrant recomandărilor internaționale, care impun adaptarea tratamentului particularităților fiecărui pacient: “Aceasta reprezintă o imixtiune inacceptabilă în actul medical și limitează drastic accesul bolnavului la tratament, condamnându-l, practic, la durere silnică pe viață și – în cele din urmă – la scaunul pe rotile”.

 

Organizaţiile de pacienţi spun că măsurile propuse de CNAS vin în flagrantă contradicție cu angajamentele din Programul de guvernare al PSD

×
Subiecte în articol: Metotrexat