x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienţii cer Registru naţional de oncologie

Pacienţii cer Registru naţional de oncologie

de Monica Cosac    |    06 Feb 2020   •   20:10
Pacienţii cer Registru naţional de oncologie

În fiecare zi, în România mor 142 de pacienţi, atât copii cât şi adulţi, din cauza cancerului, potrivit ultimei statistici GLOBOCAN (2018). În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere adoptarea şi implementarea unui Registru naţional de cancer şi de un Plan naţional pe această patologie.

„În România, nu avem un plan naţional de cancer. Este cumva lăsat în Ministerul Sănătăţii încă de pe vremea ministrului Achimaş. Nu mai ştim nimic de acel plan de cancer. De ani de zile spunem că este necesar un Plan de cancer, de un Registru naţional de cancer şi multe nevoi pe care noi le-am semnalat de ani de zile şi le tot repetăm”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

"Noi ne dorim ca niciun pacient să mai plătească coplată, aşa cum se întâmplă acum. (...) Mulţi nu au bani de autobuz să vină la tratamente. Mulţi nu au bani de pâine, nu au cum să îşi susţină aceste tratamente în regim privat", a mai spus Cezar Irimia.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că urmează ca, în perioada următoare, să „aşeze” planul european împotriva cancerului şi la nivelul României. 

 

 

 

 

×