x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social  “Pacientul roman cu cancer are un singur drept: dreptul să moară!”

 “Pacientul roman cu cancer are un singur drept: dreptul să moară!”

de Monica Cosac    |    12 Dec 2017   •   14:23
 “Pacientul roman cu cancer are un singur drept: dreptul să moară!”

În fiecare zi, mor 130 de români care suferă de cancer, mulţi dintre aceştia cu şanse reale de supravieţuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces imediat la investigaţii şi tratamente, spune Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din ţara noastră.

Reprezentantul pacienţilor arată că bolnavii oncologici sunt puşi în situaţia de a lupta nu numai cu boala, ci şi cu “indolenţa autorităţilor” responsabile, care le-au încălcat constant drepturile. „Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale. Pacienții cu cancer din România au dus o luptă generalizată şi inegală, atât cu boala, dar mai ales cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților. Am fost nevoiţi să apelăm la instituţiile şi cancelariile europene, pentru a ne apăra un drept consfinţit în Constituţie: dreptul la viaţă! În România, în fiecare zi mor 130 pacienţi cu cancere – mulţi dintre aceştia cu şanse reale de supravieţuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigaţii şi tratamente. În concluzie, pacientul oncologic din România mai are un singur drept: dreptul să moară!” a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC, cu ocazia “Zilei Supravieţuitorului de Cancer”, eveniment organizat, în acest weekend, la Braşov. Cei peste 240 de pacienţi reuniţi aici au “diagnosticat” şefii sistemului de sănătate, cu mai multe “boli” grave: “nepăsare, iresponsabilitate, lipsă de respect, încălcarea flagrantă a drepturilor constituţionale şi amatorism”.

Potrivit acestora, în continuare, lentoarea deciziilor de la nivelul Ministerului Sănătăţii face victime, iar incertitudinea asigurării tratamentelor uzuale le guvernează viaţa şi în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Radioterapia nu asigură decât 27% din necesarul României, astfel că mai mult de două treimi dintre pacienţii care necesită această terapie, mor cu zile, avertizează FABC.

 

 

 

×
Subiecte în articol: cancer