x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Parkinson, boala care „dă lumea peste cap”

Parkinson, boala care „dă lumea peste cap”

de Monica Cosac    |    17 Mai 2018   •   16:27
Parkinson, boala care „dă lumea peste cap”

Momente artistice cu statui vivante şi pantomimă au fost susţinute de patru actori, ieri, în staţia de metrou Piaţa Unirii 2, pentru a atrage atenţia asupra bolii Parkinson, cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvență din țara noastră.

Boala Parkinson are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, iar mini-scenetele au fost special concepute pentru a ilustra povara pe care această afecţiune o reprezintă pentru persoanele suferinde şi pentru apropiaţii acestora.

Manifestarea face parte din campania „Boala Parkinson îţi dă lumea peste cap”, derulată la nivel naţional, până la sfârşitul anului, de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi de alte asociaţii.

Evenimente similare se vor derula şi alte două staţii de metrou, în perioada 17-18 mai (astăzi la Piaţa Unirii 1 şi mâine la Pipera), în intervalul orar 9,00 - 12,00.

„Bolnavii de Parkinson în România întâmpină diverse greutăţi, în sensul că ei sunt consideraţi beţi de multe ori când se clatină sau au un echilibru nesigur”, spune Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Faptul că mulţi oameni nu reuşesc să recunoască pacienţii cu boala Parkinson, lucru care duce adesea la discriminarea acestora, fiind confundaţi cu persoane aflate în stare de ebrietate, este relevat şi de un studiu realizat în cadrul acestei campanii.

Deşi majoritatea respondenţilor (90%) au auzit despre Parkinson şi 80% dintre ei recunosc simptomul cel mai cunoscut al maladiei – tremorul -, mult mai puţini ştiu despre simptome precum: pierderea echilibrului şi a coordonării mişcărilor, lentoare în mişcări, rigiditate musculară şi mersul şovăitor.

70% dintre participanţii la studiu nu au fost vreodată la un consult neurologi

×
Subiecte în articol: parkinson