x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Patru rezervişti, chemaţi să piloteze elicopterele SMURD

Patru rezervişti, chemaţi să piloteze elicopterele SMURD

de L. Budin    |    07 Ian 2020   •   09:26
Patru rezervişti, chemaţi să piloteze elicopterele SMURD

Patru noi elicoptere SMURD vor fi operate de piloţi cu experienţă, chemaţi din rezervă, a anunţat ieri ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Ei îşi vor începe activitatea de la 1 februarie şi vor putea efectua misiuni inclusiv pe timp de noapte. Anunţul vine după cazul fetiţei accidentată grav la cap, în staţiunea Băile Govora, pe 28 decembrie: aflată în comă de gradul trei, ea a fost transferată la o unitate medicală din Capitală cu ambulanţa, după ce elicopterul care fusese chemat în ajutor a decolat fără să o ia pe micuţa pacientă, pentru că se întuneca. După acest incident, ministrul Vela i-a ordonat lui Raed Arafat, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să găsească soluţii pentru ca elicopterele SMURD să poată zbura şi noaptea spre centrele universitare medicale din ţară.

În replică, Arafat a arătat că toate elicopterele SMURD pot executa astfel de misiuni, dacă pilotul aparatului are pregătirea necesară. El a mai spus că numărul piloţilor e insuficient şi că, după o misiune de noapte, echipajul are nevoie de un timp de odihnă mai mare, ceea ce înseamnă indisponibilizarea sa pe timp de zi, când sunt cele mai multe situaţii critice.

Ieri, ministrul Marcel Vela i-a numit „eroi” pe cei patru piloţi rezervişti. Ei au peste 1.000 de ore de zbor şi îndeplinesc condiţia pentru a pilota aeronavele din Iaşi, Arad, Craiova şi Constanţa, destinate misiunilor de noapte. Ministrul s-a mai referit la un proiect de act normativ, prin care toate oraşele mari din ţară să-şi poată amenaja locuri de aterizare şi decolare autorizate. 

 

„Pe lângă cele din Târgu Mureş şi Bucureşti, iată, vom avea şase aeronave disponibile pentru a acoperi teritoriul României”.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne

 

×