x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Patrupedele care te salvează la cutremur

Patrupedele care te salvează la cutremur

de Theodora Şutiu    |    05 Aug 2019   •   12:00
Patrupedele care te salvează la cutremur

Asociația Clubul Câinilor Utilitari a lansat, ieri, proiectul  „Câini salvatori”, un program de pregătire civilă a câinilor de căutare și salvare, în caz de cutremur major în București. La ora actuală, conform datelor oficiale, în Capitală trăiesc peste 12.000 de oameni în 345 de clădiri cu risc seismic 1. Alte date spun că  peste 2.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic și zeci de mii de oameni expuși pericolului în fiecare zi. Potrivit Clubului Câinilor Utilitari, în cazul unui cutremur puternic în Bucureşti, oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din România, capacitatea de intervenţie a autorităților va fi cel puțin limitată, iar capacitatea de reziliență a orașului redusă. Urmările unui potențial cutremur sunt greu de prevăzut, însă un lucru este sigur: vor exista numeroase victime prinse sub pereții clădirilor prăbușite. Iar cea mai eficientă și rapidă cale de a le salva viețile sunt câinii de căutare și salvare special pregătiți în acest scop. 

 

De ce aceşti câini

  • Ei sunt special dresați pentru a găsi victime umane cu ajutorul mirosului, în diferite medii – sub dărâmături sau clădiri dezafectate, în păduri sau în spații urbane.
  • Un singur câine special antrenat este echivalentul unei echipe de căutare umane formată din 50 de persoane.
  •  Un câine salvator poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 metri distanță, iar rata de succes a unei misiuni de căutare este de circa 70%.

×