x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericol oncologic major pentru copii: pesticidele din legume și fructe

Pericol oncologic major pentru copii: pesticidele din legume și fructe

de Monica Cosac    |    18 Sep 2018   •   10:50
Pericol oncologic major pentru copii: pesticidele din legume și fructe

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de cancer a crescut alarmant, de la an la an, ajungând la peste 18 milioane în 2018, conform cifrelor recente furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Incidenţa cancerelor pediatrice este, de asemenea, în creştere, iar o cauză importantă a declanşării bolilor oncologice la copii este producţia industrializată şi cocktailul de substanțele chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumăm, avertizează oncologii. Leucemiile la copii, de exemplu, sunt foarte des asociate cu pesticidele ingerate odată cu alimentele.

Se estimează că, în prezent, la nivel mondial trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit diagnosticul de cancer în ultimii 5 ani, iar dintre acestea, aproape cinci procente sunt reprezentate de copii. Cu toate că nu se cunosc toate cauzele care duc la dignosticul de cancer pediatric, cele mai multe fac parte din două categorii majore: bagajul genetic şi factorii de mediu.

„Din ceea ce știm până acum, putem vorbi despre două cauze majore – factori genetici și cei de mediu. În primul rând, ne referim la bolile genetice (congenitale sau ereditare) și iată de ce este foarte important să cunoaștem istoricul întregii familii: dacă au existat cazuri de cancer, este clar că este nevoie să apelăm la screeninguri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil”, spune prof. dr. Inci Ayan, oncolog pediatru cu 30 de ani experiență în cadrul clinicilor Acibadem.

Dincolo de bagajul genetic, există anumite virusuri sau factori externi cu care copilul intră în contact şi care îl pot predispune la cancer. „La factorii de mediu, avem în primul rând anumite virusuri care sunt asociate cu cancerul. Hepatita B și C, virusul Epstein Barr, virusul HPV. Un alt factor îl reprezintă radiațiile. Fie că vin din mediu, fie că vin în urma unui tratament cu radiații la care copilul este supus, pot declanșa un cancer pediatric”, mai spune oncologul.

Substanțele chimice din alimente şi utilizarea tehnologiei de ultimă generație la vârste foarte mici joacă și ele un rol important în declanşarea cancerului pediatric.

„De exemplu, anumite medicamente pe care mama le ia în timpul sarcinii cresc riscul apariției cancerului oricând în timpul vieții copilului, nu neapărat imediat după naștere. Atenție și la insecticide sau la substanțele chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumăm. Leucemiile la copii de exemplu sunt foarte des asociate cu ingestia acestui tip de substante chimice. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame)”, explică dr. Inci Ayan.

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt: leucemiile, limfoamele, tumorile cerebrale, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat.

Având în vedere numărul crescut de persoane care suferă de cancer, medicii recomandă părinților să nu rateze vizita anuală la medic cu copiii.  „Dacă vrem să facem ceva să prevenim cancerul, trebuie să ne gândim la cauze. Care sunt cauzele care duc la cancer? Care sunt factorii pe are îi putem evita? Trebuie evitate infecțiile. Cum? O cale este cea a vaccinării. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naștere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Și normele de igienă ne ajută să prevenim infecțiile. Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără de boli. Infecțiile și alergenii obosesc sistemul imunitar și el nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinții trebuie fie foarte atenți la stare de sănătate a copiilor și, bineînțeles, la alimentație”, concluzionează prof. dr. Inci Ayan.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2016, aproximativ 15 milioane de oameni au diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer. Datele publicate recent de OMS arată că, în 2018, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de cancer a ajuns deja la 18,1 milioane.

În ultimele decenii, au apărut multe îmbunătățiri ale terapiilor oncologice destinate tipurilor de cancer diagnosticate la copii, care au crescut și rata de supraviețuire. Potrivit medicilor, părinţii nu ar trebui să se lase descurajaţi de un astfel de diagnostic, având în vedere că mai bine de jumătate dintre cazurile de cancer pediatric sunt tratate cu succes. „Rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce, mai ales în cazul limfoamelor, tumorilor renale sau altor tipuri de tumori solide, dar dacă boala este prea răspândită, în stadiu avansat, rata de succes scade, din păcate, la 10% chiar dacă se aplică metode agresive de tratament”, explică medicul oncolog.

 

 

×
Subiecte în articol: copii cancer