x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pesta porcină africană – Recomandări privind sacrificarea porcilor

Pesta porcină africană – Recomandări privind sacrificarea porcilor

02 Aug 2018   •   22:29
Pesta porcină africană – Recomandări privind sacrificarea porcilor

Noi focare ale pestei porcine africane au apărut în judeţul Brăila, unde au fost luate măsuri de monitorizare, control şi combatere ale bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului. Autorităţile au mai anunţat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate de pesta porcina africana. Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii. Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat, miercuri, 1 august, secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI.

Şeful ANSVSA a informat că au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci de la începutul anului. Peste 5000 de focare cu pesta porcina in Romania.

Pentru a evita problemele, autorităţile judeţene au decis să intensifice campaniile de informare a populaţiei privitoare la pesta porcină africană.

Ce trebuie să știi despre cum se manifestă pesta porcină africană

Pesta porcină africană se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi. Virusul se răspândeşte şi prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.
Porcii bolnavi de pestă porcină africană prezintă modificări de comportament:

1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată;
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

Recomandări privind sacrificarea porcilor

Legislația privind protecția animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. și Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabilește condițiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operațiuni. Actul normativ prevede că..................

Citește  mai departe despre sacrificarea porcilor

Unui pacient de la un centru de recuperare i s-au smuls ochii

×