x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 200 de militari au protestat în faţa Academiei Militare nemulţumiţi de Legea salarizării unitare şi alte acte normative

Peste 200 de militari au protestat în faţa Academiei Militare nemulţumiţi de Legea salarizării unitare şi alte acte normative

07 Oct 2017   •   21:00
Peste 200 de militari au protestat în faţa Academiei Militare nemulţumiţi de Legea salarizării unitare şi alte acte normative

Peste 200 de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au protestat sâmbătă în faţa Academiei Militare, nemulţumiţi de Legea salarizării unitare şi alte acte normative privind salarizarea şi pensiile de serviciu, dar şi de "secretele planuri de Lege a pensiilor".

Protestul a început la ora 11:00, iar protestatarii aveau pancarte pe care scria: "Vreţi mercenari? Plătiţi-i" "Stimaţi parlamentari NATO. Actuala conducere politică a României îşi bate joc de armata activă şi cea din rezervă, SOS", "La grad, funcţie şi vechime egale, pensii egale indiferent de anul pensionării" etc.

Preşedintele SCMD, Mircea Dogaru, a declarat pentru AGERPRES, că protestul vizează, printre altele, Ordonanţa 59/2017 privind pensiile de serviciu, ordonanţă care, în opinia acestuia, a fost dată ilegal de către Ministerul Muncii.

"Protestăm împotriva ordonanţei 59, dată ilegal în ceea ce ne priveşte, de Ministerul Muncii, întrucât de la 1 ianuarie 2015 Ministerul Muncii nu are nicio competenţă asupra sistemului unitar. Doamna ministru (nr. Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii) vorbea despre "pensii nesimţite" şi cita pensiile magistraţilor, care sunt pensii speciale. E treaba domniei sale, sunt în parohia ei, dar lovitura s-a dat la militari, care nici în zilele cele mai "trandafirii" nu ar ajunge să aibă o pensie, nici a 5-a parte din cât are un magistrat. Doar Ministerul Apărării este îndreptăţit să coordoneze sistemul militar, armata, internele, serviciile, dar modul în care a fost dată această ordonanţă a făcut să fie decapitate toate structurile militare, de la sublocotenent în jos şi căpitan în sus, toţi cei care puteau să iasă în rezervă au trecut imediat", a spus Dogaru.

Întrebat ce va face de acum încolo, Dogaru a răspuns că va acţiona în judecată ministrul Muncii "pentru abuz de putere, discriminare şi trădare".

"O dăm în judecată (pe Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii n.r) pentru "n" motive: abuz de putere, discriminare, pentru că la noi pensia se va calcula numai la militarii din toată România, nu din brut, ci din net, şi va mai fi supusă odată impozitării, şi, de asemenea, pentru trădare, pentru că structurile noastre, la ora actuală, sunt praf, la pământ" , a mai spus Dogaru.

Protestul militarilor disponibilizaţi din faţa Academiei Militare s-a încheiat după aproape două ore, puţin după ora 13:00, deşi avea aprobare până la 18:00.

Conform organizatorilor, "scopul actualului miting, organizat cu aprobarea Primăriei Municipiului Bucureşti, este acela de a informa reprezentanţii NATO, prezenţi la Adunarea Parlamentară NATO la Bucureşti, despre gravele consecinţe ale legislaţiei amintite, asupra eficienţei flancului estic al Alianţei Nord Atlantice şi a capacităţii de apărare a României".

De altfel, într-un Apel către secretarul general NATO şi miniştrii Apărării din statele membre NATO, postat pe site-ul propriu, reprezentanţii SCMD susţin că "prin Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare, au fost coborâţi coeficienţii de salarizare a militarilor şi poliţiştilor, în bătaie de joc, la cote ce fac meseriile respective neatractive pentru tineri. Astfel, Şeful Statului Major al Armatei Române are coeficientul de salarizare 4,36, similar unui balerin angajat la Opera de Stat sau unei secretare de primărie".

În ceea ce-i priveşte pe rezervişti, "a căror Lege a pensiilor militare de stat, a fost deja distrusă de Ordonanţa 57/2015 a Guvernului Cioloş", SCMD susţine că aceştia "au fost complet decuplaţi de structurile active, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2017, care legiferează, împotriva lor, discriminarea faţă de civili şi dubla impozitare"

"Dată în luna iulie a.c., această ordonanţă anunţa că va intra în vigoare cu 15 septembrie, îndemnându-i, practic, pe profesioniştii din Armată, Jandarmerie, Poliţie şi Servicii să treacă rapid în rezervă. Forţele Armate Române au suferit, aşadar, o adevărată hemoragie de cadre şi luptători, aceştia pensionându-se cu miile, până la data de 14 septembrie. (...) Măsura a fost şi este considerată de noi un act de trădare naţionala fără precedent, dar şi un act de trădare a intereselor NATO, prin demantelarea flancului estic al Alianţei. Nu mai există structuri funcţionale în Armată, Servicii şi Interne ca urmare a pensionarilor masive. Exemplu: din 961 colonei activi, am rămas în două luni cu 97", se menţionează în apel.

Iniţial, SCMD solicitase Primăriei aprobare pentru desfăşurarea acţiunii de protest în alveola din Parcul Izvor, cu ocazia desfăşurării lucrărilor Adunării Parlamentare NATO la Bucureşti, însă cererea sindicatului a fost respinsă.

Adunarea Parlamentară a NATO, aflată la a 63-a sesiune anuală, a început vineri la Palatul Parlamentului. La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate.AGERPRES

×
Subiecte în articol: militari protest