x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Petrecere la conac pentru nevoiaşi

Petrecere la conac pentru nevoiaşi

de Dan Radu    |    26 Oct 2017   •   16:46
Petrecere la conac pentru nevoiaşi
Sursa foto: © 913 Creative

Persoanele nevoiaşe pot închiria un conac pentru petreceri sau îşi pot trimite copiii la lecţii de tenis prin intermediul unui sistem de acces la servicii contra muncii în folosul comunităţii. În acelaşi fel, acestea pot achiziţiona alimente, haine sau produse electronice. Programul se numeşte Social Exchange şi funcţionează în Sectorul 6 din Bucureşti prin intermediul Direcţiei de Ajutor Social şi în baza donaţiilor unor cetăţeni sau a unor firme.

Social Exchange este un magazin cu două sedii în Capitală în care cetăţenii cu posibilităţi pot face donaţii, iar cei nevoiaşi pot beneficia de produse sau servicii doar dacă prestează muncă în folosul comunităţii. "Peste 270 de persoane au apelat la acest sistem caritabil, alegând să muncească în schimbul unor produse de strictă necesitate pentru ei și familiile lor", spune Mihaela Drăgoi, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, care derulează programul. Sistemul funcţionează în baza unui punctaj. Donaţiile care pot consta în alimente, haine, produse electrocasnice etc. sunt inventariate, produsele fiind evaluate cu un anumit punctaj. Persoanele nevoiaşe care vor să beneficieze de produse donate muncesc pentru comunitate sau chiar pentru magazin, munca fiind punctată în funcţie de dificultate.

Muncă pentru beneficiul copiilor

În baza punctelor, cei care au muncit îşi pot alege din produsele donate sau pot alege servicii oferite de DGASPC. "Munca prestată poate fi împărțită în două categorii: pe de-o parte este vorba de activități de muncă în folosul comunității precum: acțiuni de curățenie, întreținere și amenajare a spațiilor din cadrul și în jurul unităților sociale, descărcare/încărcare produse alimentare, deszăpezirea aleilor, lucrul în seră. Pe de altă parte, beneficiarii prestează activități în incinta magazinului, contribuind la buna funcționare a acestuia: spălat și călcat articole de îmbrăcăminte donate, descărcare și depozitare produse, curățenie, aranjare la raft", spune Mihaela Drăgoi. "Munca este răsplătită în puncte, conform unui sistem de evaluare care ține cont de gradul de dificultate. De exemplu, o oră de călcat rufe este răsplătită cu 6 puncte, o oră de curățat pomii cu 8 puncte, iar o oră de săpat sau de curățat zăpada este «remunerată» cu 10 puncte", adaugă aceasta. Valoarea unui punct este de doi lei. În baza punctelor, pot fi achiziţionate servicii precum lecţii de tenis sau cursuri de informatică (10 puncte pe oră), mers în tabără (25 de puncte) sau închirierea unui spaţiu de joacă la Conacul Golescu Grant (40 de puncte pe oră). "Avem printre beneficiari persoane care aleg servicii în schimbul muncii prestate, cu precădere organizarea zilei de naștere a copilului sau copiilor lor", spune Mihaela Drăgoi.

De puncte pot beneficia şi donatorii, care pot apela astfel la serviciile instituţiilor statului. Potrivit DGASPC, cele mai cerute servicii sunt închirierea unor terenuri de tenis ce ţin de primăria de sector (atât vara, cât și iarna) sau tratamentul cu salinoterapie în patru spaţii din subordinea noastră primăriei.

Proiectul a fost susţinut, până în prezent, cu donaţii din partea a peste 1.000 de firme sau persoane fizice

 

×
Subiecte în articol: petreceri pentru nevoiasi