x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pintea: Exodul asistenţilor medicali, în scădere

Pintea: Exodul asistenţilor medicali, în scădere

de Monica Cosac    |    13 Mai 2019   •   09:00
Pintea: Exodul asistenţilor medicali, în scădere
Sursa foto: Spotmatik/Getty Images/iStockphoto

Numărul asistenţilor medicali care vor să muncească peste hotare a scăzut, susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în mesajul transmis, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a asistentului medical. Demnitarul a anunţat, totodată, că au fost luate noi măsuri pentru reducerea exodului acestora.

 

„Ultimele statistici arată o scădere semnificativă a cererii  de certificate de conformitate, documente care atestă studiile urmate în vederea  exercitării profesiei peste hotare”, afirmă ministrul Sănătăţii Sorina Pintea în mesajul de Ziua Internaţională a asistentului medical, subliniind importanţa acestora în procesul de îngrijire a pacienţilor. „Avem nevoie de asistenţi medicali profesionişti, bine pregătiţi şi aproape de pacienţii noştri. De aceea, după una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii doi ani în sistemul medical, creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali din spitale, am continuat măsurile prin care urmărim asigurarea condiţiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar şi reducerea exodului acestor profesionişti. Astfel, continuăm programele de specializare pentru reconversie profesională pentru asistenţii generalişti şi de pediatrie, am aprobat normele de organizare şi desfăşurare a programului de studii complementare în asistenţa de urgenţă”, mai spune Pintea.

Se extinde lista specializărilor

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect de ordin „prin care se extinde lista specializărilor şi se dă posibilitatea reconversiei profesionale a asistenţilor medicali, indiferent de nivelul de calificare, iar anul acesta vom promova Legea profesiilor (care include legea exercitării profesiei de asistent medical)”, a anunţat ministrul Sorina Pintea.

Intenţia de migrare se menţine

O analiză recentă privind tendința de migrare pentru muncă a personalului din domeniul sănătăţii arată că majorările salariale din ultimii ani au determinat o scădere a acestei tendințe doar pentru o treime dintre salariați. În același timp însă, mai mult de patru din 10 respondenți au indicat că aceste creșteri salariale nu le-au modificat intenția de a migra pentru muncă.

 

În ultimul deceniu, România a fost pepinieră de cadre medicale nu numai pentru vestul Europei, ci pentru întreaga lume.

 

Trei din patru asistente medicale (74,4%) din România declară că au luat în considerare, la un moment dat, posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară, potrivit unui studio dat publicităţii, în septembrie 2018, de Federația Solidaritatea Sanitară.

×