x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pompe de insulină şi senzori, oferite gratuit diabeticilor

Pompe de insulină şi senzori, oferite gratuit diabeticilor

de Monica Cosac    |    14 Sep 2018   •   12:57
Pompe de insulină şi senzori, oferite gratuit diabeticilor

Copiii cu diabet, precum şi adulţii dependenţi de insulină vor beneficia de sisteme de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma adoptării de către Guvern a unui proiect de modificare a Programului Naţional de Diabet Zaharat.

Concret, structura Programului național de diabet va cuprinde de acum două subprograme distincte: Subprogramul de diabet zaharat tip 1; Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațional. De asemenea, Hotărârea de Guvern adoptată ieri reglementeză cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt și mii de copii.

„Este un proiect aşteptat mai ales de părinţii copiilor care, din păcate, sunt nevoiţi să-şi supună micuţii zilnic unor proceduri dureroase pentru verificarea şi controlul glicemiei”, a spus premierul Viorica Dăncilă, ieri, în debutul şedinţei de Guvern.

Cu ajutorul aparaturii performante, persoanele care sunt dependente de insulină nu vor mai fi nevoite să suporte, zilnic, zeci de înţepături pentru a-şi monitoriza nivelul zaharului din sânge şi pentru administrarea insulinei. Pacienţii vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

Controlul optim al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

 

 

 

×
Subiecte în articol: copiii cu diabet insulină şi senzori