x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Potențialii agresori, în grija nimănui

Potențialii agresori, în grija nimănui

de Mariana Zaharia    |    07 Aug 2019   •   09:52
Potențialii agresori, în grija nimănui

Un ordin al Ministerului Sănătății l-ar fi putut lăsa fără permis de conducere pe Gheorghe Dincă dacă specialiștii care au conceput normele se axau nu doar pe diagnostic, ci și pe numărul de internări, spun revoltați specialiștii în domeniu. Surse medicale ne-au confirmat că monstrul din Caracal a fost pacient al Secției de Psihiatrie din Slatina, de mai multe ori, în anii 2009 și 2010. Diagnosticul lui a fost de sindrom depresiv anxios și, conform legislaţiei în vigoare, nu îi lua dreptul de a se urca la volan. Mai mult, doctorii psihiatri acuză faptul că pacienţii care pleacă de la ei nu sunt urmăriți de cineva după externare. Nici măcar cei declarați periculoși, pentru că nici pentru asta nu există norme legale în România.

Gheorghe Dincă a trecut de 8 ori prin mâinile medicilor psihiatri. Prima dată în 2009, când a primit tratament pentru că era în depresie. Bărbatul ar fi trebuit să își rezolve problemele cu pastile și terapie, dar acest lucru era doar de moment. Așa se explică faptul că Dincă a revenit periodic la Psihiatrie, de mai multe ori în 2009 și, apoi, în 2010.

Ca o ironie sumbră, tot în 2010, Ministerul Sănătății modifica un ordin pentru cei care vor să obțină sau să își păstreze permisele de conducere și trecea o listă întreagă de afecțiuni pentru care se retrage dreptul de a fi șofer. Pe partea de psihiatrie, cei care au elaborat normele au trecut o serie de boli grave, însă, la final, au lăsat dreptul ca acești pacienți să poată urca la volan, dacă vin cu un aviz medical și dacă arată că merg periodic la doctor.

„Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaților ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecțiuni: tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale; retard psihic sever; probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilite. Sunt exceptate situațiile în care solicitările sunt însoțite de avizul medical autorizat și, dacă este necesar, de controale medicale periodice”, se arată în ordinul 1162 din 2010 al Ministerului Sănătății.

Fără o lege bună, spitalele și-au făcut propriile norme interne

Mulți specialiști acuză faptul că legea este proastă și că, dacă ar fi contat și numărul de internări, Dincă ar fi putut fi lăsat pieton. Doar pe baza diagnosticului, era imposibil.

„Mai este o lacună în legea Psihiatriei, una gravă. Bolnavii care pleacă de la noi și pe care noi îi credem un potențial pericol nu sunt sub supravegherea cuiva. Gândiți-vă că sunt unii care ajung la Psihiatrie aduși de Poliție, noi îi tratăm, apoi pleacă după o perioadă, dar bolile lor sunt incurabile. Și un astfel de potențial agresor nu este în grija nimănui”, spune managerul unui spital de pshiatrie, care ne-a rugat să nu îi facem public numele, având în vedere tensiunea creată, la nivel național, de tragedia de la Caracal.

De altfel, la fel au procedat toate sursele folosite pentru acest material. Toți se tem de o răzbunare în vreun fel a celor care sunt sus-puși și care au, de fapt, puterea să schimbe ceva. Primarul din Caracal, Liviu Radu, a ales să nu răspundă atunci când a fost întrebat dacă îl avea pe Gheorghe Dincă în vreo evidență. Reporterii Jurnalul au încercat, zadarnic, să îi ia o declarație edilului din orașul în care s-au petrecut ororile. Deși i s-a explicat printr-un sms cine îl caută și motivul, Liviu Radu nu a răspuns.

O crimă ce cerea schimbarea legii, dar s-a uitat

În 2017, la Mioveni, judeţul Argeș, o femeie a fost ucisă în stradă de un bărbat cu probleme psihice. A înjunghiat-o, deși nu o cunoștea și nu avusese vreun conflict înainte. În 2014, același individ atacase o adolescentă cu un cuțit chiar în centrul orașului, dar fata a reușit să se salveze. Bărbatul era externat de la Psihiatrie și locuia cu mama sa, dar nu era sub supravegherea vreunei instituții, din cauza aceleiași legi proaste. După crima de la Mioveni, s-a discutat despre modificări, unele care nu au mai fost făcute deși au trecut doi ani de atunci.

„În lipsa legilor, am făcut între noi, spitalele, niște norme. Pleacă un astfel de pacient, îl anunțăm la poliția de domiciliu și la primăria de domiciliu. Dar, fără o obligație legală de supraveghere, fie ea și din când în când, polițiștii sau asistenții sociali doar știu de ei că există. Atât!”, spune managerul unui spital de pshiatrie.

 

×
Subiecte în articol: agresori gheorghe dincă