x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prea săraci pentru a renunţa la WC-ul din fundul curţii

Prea săraci pentru a renunţa la WC-ul din fundul curţii

de Adrian Stoica    |    20 Mar 2019   •   10:25
Prea săraci pentru a renunţa la WC-ul din fundul curţii
Sursa foto: Bogdanhoda/Getty Images/iStockphoto

Construirea unei infrastructuri de alimentare cu apă în sistem centralizat şi a unei reţele de canalizare, la standardele impuse de Uniunea Europenă, s-ar putea dovedi prea costisitoare pentru România, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Pe de altă parte, şi întreţinerea ulterioară a unui asemenea sistem de apă-canal ar putea fi prea scumpă pentru posibilităţile financiare ale ţării noastre.

Raportul "Dincolo de lacune: modul în care ţările îşi pot permite infrastructura de care au nevoie în timp ce protejează planeta" susţine că "nu are rost să construim o reţea pe care o ţară nu-şi poate permite să o menţină". Autorii raportului apreciază că România este un bun exemplu de ţară cu infrastructură precară care ar putea să se confrunte cu o povară financiară insuportabilă generată de îmbunătăţire acesteia în viitor.

Costuri prea mari

"În România, fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare la standardele Uniunii Europene costă echivalentul a 16% din PIB, ridicând problema costurilor de oportunitate şi capacitatea ţării de a-şi permite întreţinerea acestui sistem complex şi scump", se arată în documentul citat. În urma analizării mai multor scenarii, raportul constată că noua infrastructură ar putea costa ţările cu venituri mici şi mijlocii între 2% şi 8% din Produsul Intern Brut pe an până în 2030, în funcţie de calitatea şi cantitatea serviciului vizat şi eficienţa cheltuielilor realizate în atingerea acestui obiectiv. "Investiţia în infrastructură nu este suficientă, menţinerea ei contează. Îmbunătăţirea serviciilor necesită mult mai mulţi bani decât cheltuielile iniţiale. Asigurarea unui flux constant de resurse pentru operaţiuni şi întreţinere este o condiţie necesară pentru succes", se mai arată în raport. România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce priveşte accesul populaţiei sale la sanitaţie, aproximativ o treime din aceasta fiind lipsită de accesul la apă curentă şi salubritate.

România este pe primul loc în Europa la numărul de gospodării care au încă WC-ul în curte. Nu mai puţin de 9.664.590 dintre români au wc-ul în curte. Eurostat arată că în România aproape 1,8 milioane de locuinţe (în care locuieşte 29,7% din populaţia României) au în continuare toaleta în curte.

Potrivit unei dispoziţii emise la începutul lunii martie de Ministerul Dezvoltării, românii care au acces la canalizare vor fi obligaţi, până la începutul lunii iunie, să-şi branşeze toaletele la acest sistem. În caz contrar vor risca amenzi  ce pot ajunge până la 4.000 de lei.

 

×