x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prezentare atipică de modă: manechine în scaun cu rotile

Prezentare atipică de modă: manechine în scaun cu rotile

de Georgiana Ionita    |    22 Iun 2016   •   14:10
 Prezentare atipică de modă: manechine în scaun cu rotile
Sursa foto: Cristi Vescan

Aseară, la Cluj a avut loc a 9-a ediție Atipic Beauty, evenimentul de modă care susține și încurajează persoanele cu dizabilități. 12 femei imobilizate în scaune cu rotile au prezentat creații vestimentare semnate de designeri români. Fondatoarea proiectului, Magda Coman, un fotomodel de succes a cărei carieră părea a se fi curmat în 2005, când un accident nefericit a condamnat-o să se deplaseze doar cu scaunul rulant, luptă pentru ca persoanele cu handicap locomotor din România să își găsească un nou sens.

Magda este mamă, fotomodel și eroină pentru mulți. Tânăra a lucrat ca model în Germania timp de trei ani, în ciuda problemelor locomotorii, iar acum luptă pentru înlăturarea ideilor preconcepute despre dizabilitate.

Respinsă în România, adorată în Germania

“Deși am fost model profesionist înainte și am lucrat timp de cinci ani pentru agenții cunoscute, se pare că după accident nu am mai valorat nimic în România și am putut continua doar în afara țării. La baza acestor diferențe se află mentalitățile celor care conduc aceste agenții. Respinsă în propria mea țară, am ajuns acolo unde orice model visează să ajungă: New York Fashion Week, Dubai My Fashion Fest, iar anul acesta voi ajunge la Milano Fashion Week și în Casablanca”, povestește fotomodelul.

Pentru românii cu handicap locomotor este dificil să își găsească un loc de muncă, lucru care nu doar că i-ar ajuta financiar, ci i-ar integra în societate. ”În nordul Franţei, există un centru destinat pesoanelor cu dizabilităţi unde se montează piese simple destinate industriei de automobile. Centrul este parțial finanțat de statul francez, și în felul acesta se obțin o productivitate și un cost comparabile, dacă nu chiar mai mici decât în ateliere clasice”, explică tânăra.

Magda a înființat asociația Open Your Heart, care militează pentru elaborarea unei legislații specifice persoanelor cu dizabilități în conformitate cu legislația internațională, pentru că în lipsa posibilitățiii de a-și câștiga singure existența, ajutorul financiar al statului este derizoriu. “Nu cred că numărul persoanelor cu dizabilități este așa de mare, încât, dintr-un buget ca al României, să nu putem asigura o viață decentă celor pe care îi lăsăm acum sub limita subzistenței”, spune fotomodelul.

De patru ani, în România are loc un eveniment de modă neobișnuit, o prezentare de modă în care modelele defilează în scaunul rulant. Cea care a dat naștere proiectului Atipic Beauty, Magda Coman, a reușit să treacă peste tragedia care i-a schimbat viața și încearcă să îi inspire și pe alții.

×