x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prima clinică a memoriei din România

Prima clinică a memoriei din România

de Monica Cosac    |    03 Iul 2020   •   10:32
Prima clinică a memoriei din România

Începând din această lună, platforma de telemedicină Medicentrum găzduiește o Clinică a Memoriei, după modelul clinicilor de memorie din Marea Britanie. Este prima de acest fel din țara noastră și funcționează exclusiv online. 


Noua clinică este coordonată de dr. Liana Rada Borza, cadru universitar la Centrul de Psihiatrie al Imperial College London, expert independent al Comisiei Europene Bruxelles și asociat al platformei de telepsihiatrie Psychiatry, iar din echipă fac parte și psihologi, neurologi, cardiologi, geriatri, neurochirurgi și alți specialiști. 


Clinica se adresează pacienților cu vârste de peste 40 de ani care se confruntă cu tulburări de memorie (spre exemplu, o persoană constată că începe să uite sau cei din jur remarcă acest lucru) și au nevoie de investigații și de evaluări pentru a afla cauza acestor probleme. „O astfel de clinică este soluția ideală pentru pacientul cu tulburări de memorie, pentru a nu mai fi nevoit să treacă pe la spitalul de psihiatrie, deci se înlătură stresul unei astfel de experiențe, frustrarea că este bolnav psihic, dar și stigma socială”, explică psihiatrul Liana Rada Borza, coordonatorul clinicii.
Printre noutățile pe care le aduce, se regăsesc: psihoeducația (pacienții și familiile lor sunt consiliați cu privire la boală și modul său de manifestare), organizarea grupurilor de suport și terapia de stimulare cognitivă (o practică des întâlnită în Marea Britanie, dar mai puțin în România).
„Platformele de telemedicină au puterea de a face medicina mai eficientă şi mai accesibilă. Psihiatria e una dintre ramurile medicale cele mai potrivite pentru telemedicină. Înainte de a alerga pe la spitale, de a fi jenat să stai la coadă la psihiatru, poate vrei să iei în considerare să vorbeşti cu specialistul online, din confortul propriei locuinţe, fără timp pierdut. Clinica Memoriei oferă această posibilitate și sper că, prin acest serviciu dezvoltat acum în premieră în România, mult mai mulți pacienți vor fi determinați să nu mai amâne consultul la psihiatru”, spune dr. Horațiu Ioani, fondator Medicentrum. 

×