x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prima împădurire - 56 de kilometri pătraţi plantaţi în 2017

Prima împădurire - 56 de kilometri pătraţi plantaţi în 2017

de Dan Radu    |    08 Noi 2017   •   12:30
Prima împădurire - 56 de kilometri pătraţi plantaţi în 2017
Sursa foto: razyph/Getty Images/iStockphoto

Proprietarii de terenuri care acceptă să planteze o pădure pe proprietatea lor pot primi de la stat până la şapte milioane de euro, în cadrul programului "Prima împădurire". Programul asigură o finanţare care cuprinde elaborarea proiectului tehnic de împădurire, înfiinţarea efectivă a plantaţiilor de arbori şi întreţinerea şi îngrijirea zonei forestiere. Mai mult, proprietarii vor primi şi o compensaţie pentru pierderile de venit agricol în urma împăduririi, pe o perioadă de 12 ani. Lansat la începutul anului, programul a depăşit deja estimările.

Campania de împădurire de primăvară, realizată prin acest program, a depăşit estimările pentru întreg anul 2017, potrivit datelor colectate de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Au fost împădurite 5.582 de hectare de pe teritoriul României, atât suprafețe de pădure aflate în proprietatea statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cât și suprafețe aflate în proprietate privată. De asemenea, au fost regenerate alte peste 11.000 de hectare de pădure, prin completarea a 2.925 de hectare, refacerea a 217 hectare afectate de calamități și regenerarea naturală a 8.101 hectare. Succesul campaniei de primăvară a dus la prelungirea schemei de ajutor din partea statului şi în perioada de toamnă, cei interesaţi putând depune o cerere de accesare a fondurilor până la data de 17 noiembrie. "Este adevărat că plantarea unei păduri aduce beneficii financiare după zeci de ani, însă cred că românii trebuie să învețe să facă și investiții pe termen lung. Este o portunitate extraordinară să putem lăsa moștenire generațiilor viitoare o țară cu o suprafață mai mare de pădure", a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana-Doina Pană, la lansarea noii sesiuni de finanţare. Fondurile provin din cadrul programul Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pe intervalul 2014-2020, finanţarea totală fiind de 50 de milioane de euro. Un singur proiect poate primi maximum 7 milioane de euro. Până în prezent, cea mai mare valoare a sprijinului acordat a fost de aproximativ 5,5 milioane de lei.

Cine poate primi finanţare

Pot cere finanţare în programul "prima împădurire" atât persoane fizice care deţin terenuri agricole sau neagricole, cât şi persoane juridice sau autorităţi locale care deţin astfel de terenuri. În cazul în care aplicantul are un teren agricol, acestuia i se va asigura o compensare pentru pierderile de venit agricol, atâta timp cât poate dovedi că a utilizat acele terenuri pentru a face agricultură în ultimii doi ani. Nu sunt eligibile terenurile care se află în litigiu pentru dreptul de proprietate sau care au fost folosite drept garanţie pentru obţinerea unui credit. Pentru a primi finanţare, terenul pe care urmează să fie realizată împădurirea trebuie să aibă cel puţin un hectar, iar suprafaţa compactă de pădure trebuie să aibă o jumătate de hectar, în proiectul tehnic de împădurire. Pot aplica pentru finanţare şi persoanele care au terenuri în care se pot planta perdele forestiere de protecţie (în preajma localităţilor sau a unor terenuri agricole). În acest caz, terenul trebuie să aibă cel puţin o jumătate de hectar, iar suprafaţa compactă de pădure să aibă 0,1 hectare. Nu pot aplica pentru finanţare cei care au de gând să planteze copaci cu creştere rapidă (folosiţi pentru producerea de lemne de foc) sau cei care au de gând să planteze pomi de Crăciun.

Cum se împart banii

Finanţarea se acordă în două tranşe. Mai întâi prima de înfiinţare a plantaţiei forestiere, care acoperă costurile proiectului tehnic şi al împăduririi efective, iar apoi prima anuală, care acoperă costurile de întreţinere şi compensaţiile pentru pierderea veniturilor agricole (nu şi în cazul autorităţilor publice care aplică în program) timp de 12 ani. Toate aceste costuri sunt suportate 100% de stat. În cazul în care pădurea plantată suferă pierderi din cauze naturale în proporţie de peste 20%, statul va acoperi doar 75% din costurile de refacere, restul fiind plătit de proprietar.

Ţinta de împădurire fie prin regenerare naturală, fie prin împădurire artificială a fost depăşită cu 105% încă din campania de primăvară, potrivit Ministerului Apelor şi Pădurilor, motiv pentru care programul s-a prelungit şi în afara perioadelor clasice de plantare.

"Împădurirea terenurilor degradate, posibilă prin acest program, are rolul de a proteja culturile fermierilor și comunitățile din zonele rurale de efectele fenomenelor meteo extreme", Adriana-Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor

Proprietarii de terenuri care au primit finanţare pentru a face împădurire trebuie să aplice proiectul în maximum doi ani de la aprobarea acestuia

 

×
Subiecte în articol: prima impadurire