x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primăria Capitalei vrea repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor

Primăria Capitalei vrea repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor

05 Ian 2018   •   21:00
Primăria Capitalei vrea repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor

Primăria Capitalei a anunţat că la nivelul Bibliotecii Metropolitane se fac eforturi pentru repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp posibil, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor, în contextul în care 25 de profesori universitari au iniţiat o petiţie online prin care solicită restabilirea accesului online şi gratuit la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor.


"La nivelul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti se fac eforturi pentru repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp posibil, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor, în condiţiile în care din anul 2009 şi până în prezent nu s-au realizat investiţii semnificative în infrastructura hardware şi software a bibliotecii digitale. Concret, au existat probleme ce au afectat echipamentele hardware, determinate de întreruperi frecvente ale energiei electrice, iar pe fondul uzurii inerente (aplicaţia a fost accesată non-stop de la punerea în funcţiune) şi vechimii echipamentelor (achiziţionate în perioada 2008 - 2010), aceste fluctuaţii de energie au determinat o defectare în lanţ a sistemului de hard diskuri din ansamblul de servere", a precizat PMB prin intermediul unui comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pe parcursul anului 2017, au fost demarate două proceduri de achiziţie în acest sens, proceduri la care nu s-a prezentat niciun ofertant, acesta fiind şi motivul pentru care, în acest moment, nu există un contract valid pentru servicii de asistenţă tehnică soft de gestiune a conţinutului digital.

"Reprezentanţii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti au încercat identificarea de soluţii interne pentru stocarea datelor (necesarul actual este de aproximativ 8 TB de date) şi repunerea în funcţiune a aplicaţiei software. Astfel, datele au fost transferate pe alte echipamente şi se vor relua demersurile pentru identificarea unui furnizor de mentenanţă", se menţionează în comunicat.

Conform PMB, noul manager interimar al bibliotecii va demara procedurile pentru achiziţia de echipamente performante actualizate, pentru asigurarea permanentei funcţionări a instalaţiilor de climatizare ale camerelor tehnice şi asigurarea contractelor de mentenanţă, atât pentru aplicaţie, cât şi pentru toate echipamentele.

"Dat fiind că nu a gestionat eficient această problemă, fostului manager nu i s-a mai prelungit contractul la expirare, până la organizarea unui nou concurs fiind numit un alt director interimar. Facem precizarea că nota obţinută la evaluarea de final de mandat nu-i permitea să depună direct un nou proiect de management, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă nota ar fi fost peste 9", a menţionat Municipalitatea.

25 de profesori universitari din ţară şi din străinătate au iniţiat o petiţie online, apelând la Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi la Primăria Capitalei să facă demersurile necesare pentru restabilirea accesului online şi gratuit la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor, precum şi pentru promulgarea unui regulament de organizare şi funcţionare al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti care să permită continuarea eficientă a proiectului de digitalizare cu instrumentele încă existente.

"De mai mult timp, Biblioteca Digitală a Bucureştilor nu mai este online şi, în ultimele zile, a dispărut temporar până şi site-ul www.digibuc.ro. Având în vedere că numeroase publicaţii digitalizate şi accesibile în Biblioteca Digitală a Bucureştilor sunt disponibile în format pe hârtie doar la Bucureşti, este clar că dispariţia ei periclitează cercetările aflate în curs şi prejudiciază serios cercetarea academică, precum şi orice efort de cunoaştere care se baza pe accesul la ea", se arată în petiţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: biblioteca digitală primaria capitalei