x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primii tineri morți în Revoluție la București așteaptă voturi pe net

Primii tineri morți în Revoluție la București așteaptă voturi pe net

de Diana Scarlat    |    08 Noi 2017   •   08:53
Primii tineri morți în Revoluție la București așteaptă voturi pe net

De aproape 28 de ani, un monument așteaptă să fie ridicat în cinstea tinerilor care au fost uciși lângă Sala Dales, pe 21 decembrie 1989. Părinții eroilor au depus mai multe proiecte la Primăria Capitalei, dar abia acum monumentul ar putea avea șansa să fie ridicat, după ce proiectul a fost admis ca eligibil, în campania Propune pentru București, lansată de PMB anul acesta.

Primii morți ai revoluției din 1989 în Capitală au fost 13 tineri măcelariți pe 21 decembrie, la ora 17:30, la Sala Dales. Erau rockerii cu dor de libertate, plecați din Piața Romană, să-și caute libertatea în stradă. Au fost executați fără milă. "Dintre tinerii care au murit acolo, șase au fost striviți de camion, iar restul de șapte, care au scăpat, au fost împușcați în cap. Martorii spun că Mihai a fost mai întâi rănit de camionul care a intrat în plin în grupul de tineri adunați lângă Sala Dales, apoi a fost împușcat cu automatele, dar nici așa nu ar fi murit, pentru că nu-i fu­seseră atinse organele vitale, numai că a fost luat de păr, târât până lângă copacul unde este acum acea cruce, și împușcat în cap de un civil", explică pictorul Ion Gîtlan, tatăl eroului martir Mihai Lucrețiu Gîtlan, unul dintre cei 13 martiri de la Dales. Familia Gîtlan, a proiectat mai multe variante ale unui monument care să fie ridicat lângă Sala Dales, în memoria celor 13 eroi, dar până acum nu s-a găsit nici înțelegere, nici finanțare, la Primăria Capitalei.

Exercițiu de memorie colectivă

Singura șansă ca acest monument să fie ridicat, după 28 de ani de așteptare, ar fi ca bucureștenii să voteze, printre proiectele de WiFi gratuit, hală de pește și piste pentru bicicliști, și pentru cei 13 rockeri care au murit la Dales. “Proiectul pentru acest monument a primit deja avizul din partea Ministerului Culturii, încă din anul 2012, dar în ultimii șase ani, deși noi am depus de patru ori documentația la Primăria Capitalei, fie nu au fost fonduri, fie nu a intrat în dezbaterile consiliului. Abia acum a fost admis, ca eligibil, fiind singurul proiect de infrastructură culturală dintre cele 151 depuse. Suma la care s-ar ridica este de 25.000 de euro, dar acum depinde de numărul de voturi din partea bucureștenilor cu vârsta de peste 18 ani”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Laura Gîtlan, sora celui ucis la revoluție. Locul în care au fost uciși primii 13 tineri bucureșteni este marcat doar de o cruce de metal, ce nu se deosebește cu nimic de cele ridicate în memoria oamenilor care mor în accidente rutiere. Primaria Capitalei va finanța, anul viitor, 20 de proiecte propuse de bucureșteni, în cadrul unui proiect de bugetare participativă. PMB va aloca 4 milioane de euro, iar suma maximă pentru un proiect este de 200.000 euro. Singura modalitate prin care au fost comemorați public până acum cei 13 martiri de la Sala Dales a fost expoziția anuală a pictorului Ion Gîtlan, care va fi organizată și anul acesta, pe 21 decembrie, la Biblioteca Națională.

Monumentul propus ca proiect, care ar putea să obțină finanțare de la PMB, are două caracteristici principale: loc de comemorare pentru eroi și lucrare de artă plastică omagială pentru tinerii cazuți pentru libertate.

Monumentul ar trebui să fie amplasat la intersecția străzilor Traian Vuia și Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona pietona­lă. Voturile vor decide dacă acest monument va fi ridicat.

×
Subiecte în articol: monument