x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primul conflict între ministrul Pintea şi medici

Primul conflict între ministrul Pintea şi medici

de Monica Cosac    |    12 Feb 2018   •   11:56
Primul conflict între ministrul Pintea şi medici
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Nici nu s-a instalat bine în fotoliul de la Ministerul Sănătăţii, că Sorina Pintea - în care atât medicii, cât şi pacienţii şi-au pus mari speranţe – a şi stârnit primele reacţii negative din partea doctorilor. Scânteia care a aprins fitilul scandalului este o declaraţie a ministrului, în care spune că, odată ce vor primi salarii ca în Uniunea Europeană (UE), medicii nu vor mai avea nicio scuză să nu ofere şi servicii ca în UE.

 

„Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim şi servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză”, a afirmat ministrul Sorina Pintea, zilele trecute, după ce a anunţat că medicii şi ceilalţi angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia de “creşteri semnificative” ale salariilor, de la 1 martie.

Această afirmaţie, venită din partea unui om care „cunoaște sistemul şi toate sincopele lui”, i-a revoltat pe medici, care s-au grăbit să critice noul ministru al Sănătăţii pe reţelele de socializare, pentru că, au replicat aceştia, „nu există scuze pentru abdicarea de la realitate”.

Medicul Marian Stamate, reprezentantul sindicatului Promedica, atrage atenţia că salariile vor fi la nivelul UE, doar dacă se ia ca referinţă state precum Bulgaria sau Ungaria. „A oferi servicii la nivel de UE (iaraşi, care UE?!) înseamnă cu totul şi cu totul altceva decât a oferi doar salarii şi atât (în utopica ipoteză că acestea ar fi la nivelul UE”, a scris, pe pagina sa de Facebook, dr. Marian Stamate.

Şi medicul Florin Chirculescu, vicepreședinte al Federației Solidaritatea Sanitară, a reacţionat la afirmaţia noului ministru, amintindu-i Sorinei Pintea că „în 2018, medicină nu se face numai cu medici, asistențe, personal auxiliar, TESA”.

În 2018, medicină publică înseamnă și alţi bani, concretizaţi în: analize 24/7, flux coerent de medicamente, acces la tehnologie în scop diagnostic și terapeutic, plata regiei (apă, curent, agent termic), mentenantă, personal suficient raportat la numărul pacienților, consumabile de încredere, audit al timpului de lucru/procedură, ghiduri și protocoale, calcule de cost, optimizare, infrastructură (clădiri, vehicule, căi de acces, drumuri, șosele, heliporturi, aeroporturi), telemedicină, aşezăminte de paleaţie, programe de depistare precoce în cancer, plan de reacție în situații epidemiologice complexe, comunicare rapidă, capacitatea de a stoca date (HUGE data!), circuite optimizate intraspitalicești, fișe de post care să nu lase loc la echivoc, regulamente, distribuție corectă a responsabilitătilor, management micro, management macro”, explică dr. Florin Chirculescu, precizând că tot ce a enumerat înseamnă medicină publică în UE şi „totul costă bani”.

Guvernanţii, invitaţi să facă performanţă în spitalele publice

Dacă noi, doctorii din România, am fi motivaţi doar de bani, nu s-ar mai găsi picior de doctor pe aici”, afirmă un alt medic. „Ne scot ochii că ne cresc salariile, dar echipamente şi dotări zero barat (..) Îi rugăm să vină din Parlament şi să lucreze în locul nostru pe aceleaşi salarii ca ale noastre şi în aceleaşi condiţii de stres şi să vedem dacă mai pot da performanţă”, este invitaţia lansată decidenţilor de un alt doctor care le reaminteşte guvernanţilor în ce condiţii sunt nevoiţi să lucreze în spitalele din România.

La rândul său, medicul Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică, afirmă pe blogul său că noul ministru a făcut mai multe declaraţii bulversante: „Doamna ministru Pintea a fost împinsă cu capul în gard spre a face declaraţii care nu fac decât să aprindă din timp o nemulţumire legitimă între promisiuni, măsurile adoptate şi sustenabilitatea imposibilă (…) Deocamdată, ceea ce rămâne, începând încă de astăzi, este accentuarea stării de conflict dintre pacienţii bătrâni şi săraci şi medicii care vor realiza, din vorbe, venituri mai mari decât cele ale preşedintelui ţării!”.

 

Servicii înseamnă nu doar să reţii acei doctori în ţară, înseamnă să îi ai antrenaţi permanent, înseamnă să le dai echipamente, medicamente. Înseamnă informare, protocoale, reguli, ghiduri şi legi care să îi îndrume, să îi oblige sau să îi protejeze, după caz”, explică dr. Marian Stamate, „Promedica”

Mărirea salariilor în Sănătate ar putea, cel mult, să reducă exodul cadrelor medicale, nicidecum să resusciteze “un sistem extrem, extrem de bolnav”, după cum îl caracterizează chiar doctorii.

Noului ministru i se mai reproşează că încă nu înţelege „aberaţia monumentală” din sistemul medical reprezentată de instituirea unui regim total diferit privind veniturile unor medici care oferă fix aceleaşi servicii.

 

×