x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Problemele ascunse ale învățământului românesc. 40% dintre profesori urăsc homosexualii, 45% vor dictatură

Problemele ascunse ale învățământului românesc. 40% dintre profesori urăsc homosexualii, 45% vor dictatură

de Theodora Şutiu    |    19 Oct 2018   •   08:03
Problemele ascunse ale învățământului românesc. 40% dintre profesori urăsc homosexualii, 45% vor dictatură
Sursa foto: Benis Arapovic/Getty Images/Hemera

Un studiu recent arată că aproape jumătate dintre profesorii din România ar prefera ca ţara să fie condusă de un regim dictatorial, cred că homosexualitatea nu trebuie acceptată şi sunt pentru introducerea pedepsei cu moartea. Totodată, unul din trei dascăli nu ar vrea să locuiască lângă o persoană de etnie romă sau un membru al comunităţii LBGT, iar 31,6% dintre ei sunt convinşi că a bate copiii este un lucru indicat câteodată.

Patru specialişti ai Universitatăţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat Studiul Educaţie pentru democraţie în şcolile din România, studiu care şi-a propus să descopere care sunt atitudinile, valorile profesorilor, nivelurile de implicare civică, cele de toleranţă socială şi cum văd cadrele didactice sistemul educaţional din România. Cercetătorii au intervievat 1427 de profesori din România, de la care au încercat să afle care sunt părerile lor în legătură cu aspecte sau subiecte dezbătute în societate.

Cercetarea a evidenţiat faptul că 45% dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial, 40% dintre ei se declară pentru pedeapsa cu moartea, şi tot 40% sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată. Un alt rezultat scoate la iveală că 33,7% dintre cadrele didactice preferă să nu aibă vecini care vorbesc altă limbă sau cupluri în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%). În acelaşi timp, peste 50% dintre respondenţi îi resping pe cei care consumă droguri sau sunt depedenţi de alcool.

Nostalgii din comunism

Datele aceluiaşi studiu arată faptul că dascălii care predau în şcolile de la oraş sunt mai toleraţi ca cei din zonele rurale, până la proba contrarie. Excepţia apare atunci când este vorba despre persoanele de etnie romă, unde diferenţa dispare. În acelaşi timp, profesorii cred că învăţământul autohton este superior celui din Occident, în timp ce 61% dintre profesori consideră că sistemul de educaţie de dinainte de 1989 avea o calitate superioară celui actual.

Homosexualitate, nejustificată

Peste 60% dintre profesori şi-au exprimat dezacordul în privinţa acordării în România a permisiunii ca persoanele de acelaşi sex să se căsătorească, iar mai mult de o treime dintre profesori consideră că homosexualitatea nu este niciodată justificată.

Majoritatea profesorilor condamnă practicile referitoare la forme de violență în contextul familiei, însă părerile sunt departe de a fi unanime. Astfel, 85.6% consideră că niciodată nu e justificat ca soțul să își lovească partenera, iar 68.4% sunt de părere că lovirea copiilor de către părinți este un comportament care nu își găsește niciodată justificare. Sinuciderea (66.9%). și pedeapsa cu moartea (59.1%) se remarcă, drept practici respinse de o mare parte dintre profesori. Au o acceptabilitate comparativ mult mai ridicată practici legate de viața de cuplu, precum divorțul (9.9% îl consideră niciodată justificat) și relațiile sexuale premaritale (neacceptate de 10.4%).

Profesorii au cea mai mare încredere în Armată (79%) şi Biserică (62%), iar la polul opus sunt Partidele politice (7%), Parlamentul (14%) şi Televiziunile cu doar 17%.

 

×
Subiecte în articol: şcoli homosexuali