x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Procesul Mineriadei: atacatorii instituțiilor, pe lista victimelor

Procesul Mineriadei: atacatorii instituțiilor, pe lista victimelor

de Diana Scarlat    |    21 Feb 2018   •   09:40
Procesul Mineriadei: atacatorii instituțiilor, pe lista victimelor

Scandalul pornit ieri, la Curtea Militară de Apel, este doar o parte din seria de nemulțumiri a celor 1913 victime citate în dosarul Mineriadei. Cei care au fost bătuți, arestați și maltratați în perioada 13-15 iunie 1990 spun că dosarul trebuie reinstrumentat, pentru că lipsesc nume importante de pe lista acuzaților, iar altele sunt în plus.

Sute de oameni au ajuns, ieri, în fața Curții Militare de Apel, unde au așteptat câteva ore să intre într-o sală de judecată cu o capacitate de 30 de persoane. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, a fost huiduit, dar marii absenți au fost Ion Iliescu, și Petre Roman. Victimele mineriadei din iunie 1990 spun, însă, că dintre cei care ar trebui trași la răspundere lipsesc foarte multe nume cunoscute, iar cei chemați în instanță au fost aleși astfel încât la finalul procesului să nu ajungă să plătească, iar asta ar fi și cauza pentru care se trage de timp. „Au fost citați doar cei care au peste 65 de ani, care pot să scape în final nepedepsiți. Lipsesc ministerele implicate, lipsesc persoane importante, ca fostul ministru, Doru Viorel Ursu, actualul avocat Pavel Abraham, care era torționarul șef, și fostul director al TVR, Răzvan Theodorescu, cel care a instigat, oprind transmisiunea și astfel a agitat lumea, deși la Revoluție s-a putut transmite fără probleme, când se trăgea asupra sediului. Din cauza asta, unul dintre cei trei morți este un membru FSN, a cărui soție a povestit cum omul era acasă și a plecat spre Televiziune după ce s-a închis emisia, în timpul campionatului de fotbal. Nu s-a cercetat cimitirul Străulești II, nu sunt în dosar cei care au tras în oameni. În schimb, am văzut că printre victime sunt și cei care au atacat instituțiile statului. Cei care au fost arestați pe 18 iunie pentru că au atacat televiziunea își cer acum drepturile, în loc să fie acuzați. Noi sperăm că dosarul va fi întors și reinstrumentat cum trebuie”, a declarat, pentru Jurnalul, Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor 1990-1991 (AVMR). Ene a scris și urmează să publice o carte cu mărturii și foarte multe documente despre ceea s-a întâmplat în perioada 13-15 iunie, când a fost bătut de mineri. Asociația a cerut să se constituie parte în proces și îi acuză pe procurori că au împiedicat reprezentarea legală a victimelor. „Au spus că vor să pună avocați din oficiu la câte 50 de persoane. Acum doar s-a strigat prezența”, mai spune președintele AVMR. Următorul termen în proces va fi pe 29 martie.

Noi am cerut să fim parte în proces. Procurorii, în bătaie de joc, au trimis în judecată Guvernul României, prin Ministerul de Interne, deși ar trebui să fie citați cei care sunt responsabili civilmente.   

Viorel Ene, președintele AVMR

 

×
Subiecte în articol: scandal proces mineriada