x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prof. dr. Alexandru Bucur: „Ne așteptăm la un număr crescut de pacienți”

Prof. dr. Alexandru Bucur: „Ne așteptăm la un număr crescut de pacienți”

de Monica Cosac    |    12 Mai 2020   •   10:57
Prof. dr. Alexandru Bucur: „Ne așteptăm la un număr crescut de pacienți”
Dacă în ultima perioadă au fost asigurate doar urgențele medicale care amenințau viața pacienților, odată cu relaxarea măsurilor de izolare, medicii se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de bolnavi cu probleme grave oro-maxilo-faciale. Totodată, este de așteptat o potențială creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, ceea ce va reprezenta un risc ridicat de contaminare a personalului medical, în special pentru cei care intră în contact cu aerosolii degajaţi de pacienți în timpul manevrelor medicale.

„Chirurgia oro-maxilo-facială (OMF) se confruntă cu un risc ridicat de contaminare a personalului medical de la pacienţii cu boală confirmată, prin picăturile Flugge, contactul direct cu lichide biologice (sânge, salivă), aerosolii degajaţi în cursul manoperelor terapeutice sau de pe ariile contaminate, iar pe de altă parte, perioada de incubaţie cu durată imprevizibilă ne expune riscului de a trata pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 asimptomatici. De la debutul pandemiei și până în prezent, chirurgii OMF au avut un rol major în asigurarea îngrijirilor medicale, în concordanță cu legislația națională (...). Astfel, atât la pacienții cu suspiciune de infecție cu SARS-CoV-2, cât și pentru pacienții non COVID-19 au fost asigurate intervenții chirurgicale de urgență, în principal pentru controlul hemoragiilor, tratamentul traumatismelor oro-maxilo-faciale, al proceselor infecțioase ale spațiilor fasciale primare/secundare sau difuze, al fasciitelor necrozante cervico-faciale cu risc letal etc.”, explică prof. dr. Alexandru Bucur, de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila” și membru al Academiei de Științe Medicale din România.

Operații amânate
„Ne așteptăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu un număr crescut de pacienți cu patologie cronică care se vor adresa clinicilor de specialitate, o arie reprezentată în principal de pacienții cu tumori maligne orale și cervico-faciale, eligibili pentru intervenție chirurgicală curativă, precum și în cazul celor depășite chirurgical, care beneficiază de tratament paliativ pentru prevenirea complicațiilor (sângerare, durere)”, afirmă dr. Bucur, subliniind că se impune reevaluarea procedurilor de triaj și gestionarea judicioasă a resurselor materiale și umane, pentru reducerea riscurilor de contaminare a personalului.
 

×