x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect. Limbajul semnelor, recunoscut oficial prin lege

Proiect. Limbajul semnelor, recunoscut oficial prin lege

de Theodora Şutiu    |    19 Iun 2019   •   11:45
Proiect. Limbajul semnelor, recunoscut oficial prin lege
Sursa foto: Jovanmandic/Getty Images/iStockphoto

Un proiect de lege care propune recunoaşterea limbajul semnelor sau Limbajul Semnelor Române (LSR) ca limbă oficială pentru copiii surzi, se află acum în dezbatere publică la Senat. În această situaţie, Ministerul Educaţiei ar fi obligat să le asigure copiilor cu deficienţe de auz predarea și examinarea în LSR.

Schimbarea ar determina creşterea imediată a promovabilităţii la exemenele naţionale pentru această categorie de elevi. De mai bine de 20 de ani, mai puţin de 1% dintre aceşti copii reuşesc să îşi finalizeze studiile, în condiţiile în care trebuie să susţină examene scrise la fel ca elevi fără deficienţe de auz. „Nerecunoscând LSR ca limbă maternă a acestor persoane, sistemul educațional continuă să fie discriminatoriu pentru elevii aparținând acestei comunități. Elevii surzi sunt puși în situația să susțină examenele scrise, în limba română, la același nivel cu un elev auzitor, în condițiile în care elevii surzi învață în limba semnelor române. În lipsa unei metodologii adecvate a examinării și evaluării elevilor surzi, rata de promovare a examenelor de capacitate sau de bacalaureat este foarte scăzută”, precizează iniţiatorii proiectului.

România este printre foarte puținele țări din Europa care nu recunoaște statutul de limba maternă LSR și continuă să păstreze o legislație care folosește termenul de „limbaj mimico-gestual”, definit ca „limbaj de sprijin”. 

Recunoașterea oficială a LSR va promova bogăția culturii surzilor și va trimite un mesaj puternic de susținere a comunității, sunt de părere inițiatorii proiectului de lege.

 

×
Subiecte în articol: lmbajul semnelor proiect