x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Psiholog: canicula te scoate din minți

Psiholog: canicula te scoate din minți

de Diana Scarlat    |    05 Iul 2019   •   10:10
Psiholog: canicula te scoate din minți

Valul de violență din ultimele zile se poate explica prin efectele caniculei asupra psihicului uman. Violența și depresia pot duce la crimă sau sinucidere, iar de la debutul perioadei caniculare s-au văzut efectele temperaturilor extreme, în zecile de victime ale violenței fără vreo explicație logică. Psihologii fac recomandări pentru astfel de perioade în care organismul uman nu se poate adapta schimbărilor bruște ale vremii și temperaturilor foarte ridicate. Unele țări au adoptat deja măsuri de prevenire, aducând psihologi în corturile de prim ajutor.

Statisticile arată că perioadele cu vreme extremă aduc un număr mare de victime ale irascibilității necontrolate sau ale depresiei. S-a observat, de-a lungul timpului, că numărul crimelor, al violențelor de orice fel și al sinuciderilor crește, în special în perioadele caniculare și în timpul furtunilor. Există și remedii pentru aceste situații, iar oamenii ar trebui să-și înțeleagă stările și să ia măsuri, pentru a nu deveni sau a nu face victime.

„Se recomandă suplimente alimentare și gândire pozitivă, în această perioadă. Trebuie să ne ferim de căldură și să conștientizăm faptul că sunt niște stări care apar din cauza acestor schimbări. La nivel neurovegetativ, toate aceste modificări au efecte. Organismul trebuie să-și facă homeostazia, să-și regleze echilibrul de substanțe, iar această „muncă” a creierului duce la un gen de epuizare care generează aceste efecte. Trebuie să se verifice și dacă este vorba despre o patologie, dar dacă starea este pe o perioadă scurtă, este clar generată de aceste temperaturi extreme”, explică Leliana Pârvulescu, doctor în psihologie.

 

Programele de prevenție sunt necesare

Valul de tragedii s-a putut observa în România încă de la începutul acestei săptămâni, venind „la pachet” cu temperaturile foarte ridicate. Perioada a debutat cu sinuciderea unui adolescent afectat de bulling, în ziua când trebuia să susțină prima probă scrisă a bacalaureatului. Psihologii spun că starea de depresie se accentuează în perioadele caniculare și, probabil, tânărul nu ar fi ajuns la suicid dacă nu ar fi fost „ajutat” de disconfortul termic. În același timp, la spitale au ajuns zeci de oameni bătuți cu bestialitate, uneori fără vreo explicație logică. Alte victime nu au mai putut fi salvate.

Chiar și în cazul criminalului din Timiș, care a speriat întreaga țară prin violența lui extremă, poate fi explicat prin accentuarea stării de irascibilitate în perioada caniculară, pe lângă o posibilă patologie și consumul de droguri. Multe dintre aceste tragedii s-ar putea evita, dacă ar exista măcar un program minimal de prevenție.

 

„În Franța, în aceste zile caniculare, în corturile de prim ajutor de pe stradă, în afară de apă, oamenii primesc și sfaturi de la psihologi, mai ales pentru că oamenii se sperie de aceste stări, iar sperietura accentuează starea de depresie sau irascibilitatea. Ar fi excelent să avem și în România astfel de programe pentru prevenirea unor tragedii”, mai explică psihologul Leliana Pârvulescu.

 

Nevoia de psihologi, în condițiile actuale

Polițiștii se confruntă de mulți ani cu aceste situații, în perioadele cu temperaturi extreme sau cu fluctuații puternice ale presiunii atmosferice. Situația se agravează din cauza lipsei de informație în acest domeniu, din societatea românească. Deși oamenii legii știu că irascibilitatea și violența cresc în condiții atmosferice extreme, legiuitorii nu au luat niciodată măsurile necesare pentru prevenirea tragediilor. „În aceste situații contează foarte mult și schimbările bruște de presiune atmosferică, mai ales în cazul celor meteosensibili sau cu afecțiuni psihice, chiar și atunci când nu sunt foarte grave. În aceste perioade se înmulțesc actele suicidale și actele de agresiune, fie în familie, fie în relația cu persoane care nu au nicio legătură cu agresorii”, explică și Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

România este mai expusă decât alte țări europene acestor tragedii provocate de fluctuațiile de temperatură din ultima perioadă, din cauza ideilor preconcepute ale celor care nu vor să meargă la psiholog, de frică sau de rușine. Mediul rural, care reprezintă 85% din teritoriul țării, este mai expus decât cel urban. Specialiștii recomandă introducerea unor programe speciale, pentru a-i obișnui pe români să ceară ajutor atunci când sunt în situații critice, iar în aceste perioade cu temperaturi extreme și schimbări periculoase de presiune atmosferică, ar trebui să aibă acces la psiholog cât mai mulți români.

România are nevoie de programe speciale prin care să obișnuiască oamenii cu mersul la psiholog. Cele mai multe tragedii ar putea fi prevenite cu ajutorul consilierii psihologice.

 

 

 

×
Subiecte în articol: recomandări canicula