x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Publicitatea la laptele praf va fi interzisă

Publicitatea la laptele praf va fi interzisă

de Monica Cosac    |    20 Sep 2019   •   10:30
Publicitatea la laptele praf va fi interzisă

La solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Sănătăţii vine cu reglementări severe în privinţa marketingului înlocuitorilor laptelui matern. Astfel, publicitatea la lapte praf sau orice alt aliment destinat sugarilor în primele şase luni de viaţă, fortifianți ai laptelui matern, biberoane și tetine va fi total interzisă, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de instituţie. Totodată, va fi interzisă comercializarea acestor produse în sistemul de sănătate. În cazul nerespectării prevederilor acestei legi, documentul stipulează amenzi de până la 100.000 de lei pentru persoanele juridice şi de până la 1.000 de lei pentru persoanele fizice.

 

Plasarea, reclama şi orice altă formă de promovare a produselor amintite mai sus, către public, sunt interzise, potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS).

„Este interzis operatorilor din sectorul alimentar să realizeze activităţi de reclamă a produselor vizate la punctele sau structurile de vânzare, precum şi orice acţiuni de promovare a produselor vizate la nivelul comerţului cu amănuntul sau alte activităţi cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări cuplate, premii, cadouri, pachete promoţionale, etalări speciale la vânzare, distribuire de mostre sau orice alte practici asemănătoare. Este interzisă realizarea de activităţi de reclamă şi orice alte acţiuni de promovare a produselor vizate atât de către vânzători direcţi, cât şi cu ocazia vânzării la distanţă a produselor”, scrie în proiectul de lege.

 

Oferirea de mostre, ilegală

Dacă va fi publicată în forma actuală, legea va interzice și oferirea de mostre sau cadouri de către operatorii din sistemul alimentar pentru promovarea acestui tip de produse, iar agenţii de vânzări din acest domeniu nu vor mai putea intra în spitale şi în cabinetele medicilor. „Personalului de marketing, în exerciţiul atribuțiilor ori a obligațiilor asumate, îi este interzis să contacteze, direct sau indirect, gravidele, mamele de sugari, membri ai familiilor acestora ori personalul din sistemul de sănătate”, se arată în document.

 

Sfaturi despre nutriţia bebeluşilor, doar cu avizul MS

Ministerul Sănătăţii (MS) va avea responsabilitatea informării populaţiei despre nutriţia sugarilor, prin intermediul instituţiilor aflate în subordinea şi coordonarea sa. Mai mult, orice fel de acţiuni de informare, educare sau comunicare referitoare la nutriția sugarilor (fie că vorbim despre campanii sau despre tipărirea și distribuirea unor materiale informative) vor putea fi organizate şi desfăşurate numai cu avizul Ministerului Sănătăţii.

În același timp, sunt reglementate obligațiile cadrelor medicale în privinţa promovării alăptării. Noua lege privind marketingul înlocuitorilor laptelui matern ar urma să intre în vigoare începând cu luna mai 2020.

 

Limitarea reclamei comerciale agresive la produsele ce înlocuiesc laptele matern, creşterea ratei alăptării, îmbunătăţirea nutriţiei copilului şi scăderea riscului de apariţie a obezităţii se regăsesc printre schimbările preconizate de acest act normativ.

                                         

Sancţiuni prevăzute

Încălcarea prevederilor acestei legi „atrage, după caz, răspunderea penală, contravenţională, disciplinară sau civilă”. Documentul stipulează amenzi cuprinse între 500 lei şi 1.000 lei (în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice) și de la 5.000 lei la 100.000 lei (în cazul faptelor săvârşite de persoane juridice).

×