x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Războiul uniformelor revine. Elevii şi părinţii contrazic MEN

Războiul uniformelor revine. Elevii şi părinţii contrazic MEN

de Theodora Şutiu    |    26 Feb 2019   •   11:59
Războiul uniformelor revine. Elevii şi părinţii contrazic MEN

Deși legislația din România arată că accesul la educație este liber și nu poate fi îngrădit niciunui copil, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, propune reintroducerea uniformelor în şcoli, ca măsură de protecţie pentru toţi participanţii la actul de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor se opune acestei măsuri a ministerului, pentru că, spun ei, aceasta nu ar face nimic altceva decât să îi pună pe părinţii cu posibilităţi materiale în dificultate.

Ministrul Educaţiei a vorbit despre reintroducerea uniformelor în şcoli în contextul măriri securităţii în unităţile de învăţământ, după ce la finalul lunii ianuarie o profesoară a fost injunghiată de un fost elev: „Dacă şcolile ar găsi o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace în uniformă. În felul acesta ar fi mai ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate”, a spus Andronescu la Radio România Iaşi.

Nerespectarea regulamentului şcolar

Această măsură, însă, ar încălca flagrant prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din 2018 (ROFUIP): „Structura reprezentativă a tuturor elevilor din își menține poziția exprimată anterior în repetate rânduri, dezaprobând cu fermitate introducerea unei astfel de obligații. Întrucât uniformele sunt adeseori încadrate în categoria semnelor distinctive impuse de școală, acestea ar putea fi înlocuite de legitimații, instrumente de identificare mult mai accesibile pentru elevi, dar și mult mai puțin costisitoare.”, a precizat Consiliul Naţional al Elevilor pentru Jurnalul.

Gaură în buzunarul părinţilor

Elevii susţin că această măsură nu este sustenabilă, pentru că , de fapt, reprezintă o cheltuială în plus, pe care mulţi dintre părinţi nu şi-o permit: „ Ținând cont de faptul că, în cele mai multe cazuri, școlile nu pot asigura uniforme din propriul buget, acest aspect se răsfrânge asupra părinților, provocând apariția fenomenului de stigmatizare față de familiile cu o situație financiară precară”, au mai spus elevii.

Totodată, Federaţia Părinţilor anunţă că introducerea uniformelor ar putea scădea şi mai tare rata abandonului şcolar: „ Acestă măsură ar duce automat la creşterea şi mai mare a abandonului şcolar şi la încălcarea regulamentului de funcţionare a unităţilor de învăţământ. La ţară sunt copii care vin la şcoală doar pentru cornul şi laptele pe care îl primesc. Singura soluţie rămâne folosirea unor obiecte distinctive, o eşarfă sau o insignă cu inscripţia şcolii, este de ajuns atât. Pe aceasta din urmă o susţinem”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a părinţilor  pentru Jurnalul.

„Este nejustificat să admitem că, prin uniforma școlară, elevii se simt mai atașați de școala lor. Acest atașament ar trebui construit în mod sustenabil, prin valori și principii, nu printr-un anumit tip de îmbrăcăminte impus”

Consiliul Naţional al Elevilor

300.000 de elevi, cu vârste de la 3 şi 17 ani, nu sunt înscrişi în nicio şcoală

Deşi în România este o discuţie controversată, şcolile de prestigiu din Marea Britanie, Spania sau Finlanda au uniforme pentru elevi.

×
Subiecte în articol: uniforme elevi