x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social (P) Recomandarea săptămâni: De la biscuiți artizanali la cozonaci moldovenești, după rețeta de la mama

(P) Recomandarea săptămâni: De la biscuiți artizanali la cozonaci moldovenești, după rețeta de la mama

de Diana Scarlat    |    10 Apr 2020   •   10:24
(P) Recomandarea săptămâni: De la biscuiți artizanali la cozonaci moldovenești, după rețeta de la mama

Multe bunătăți se fac acum acasă, dar cei care vor cozonaci moldovenești pe masa de Paști pot comanda online, pentru a li se aduce direct la ușă. Doi tineri antreprenori s-au pregătit să livreze cozonaci în toată țara, dar și alte dulciuri care satisfac multe gusturi și exigențe. La Biscuiterie se fac dulciuri atât pentru cei care caută rețete tradiționale, cu ingrediente naturale, cât și pentru vegani sau pentru cei cu intoleranță la gluten și boală celiacă. Pe lângă rețetele de la mama – la propriu – foarte multe sunt rețete originale, combinate și inventate de cei doi antreprenori. Prăjiturile și biscuiții artizanali, dar și cozonacii făcuți ca în Moldova pleacă spre toate zonele țării, mai ales în această perioadă, când cumpărăturile se fac foarte mult online.

 

Fără gluten, fără margarină, fără zahăr, fără amelioratori, cu ghimbir, cu lavandă, cu mac, biscuiți vegani și multe alte minunății dulci se pot găsi doar LaBiscuiterie.ro, fiind făcute după rețetele originale ale Anișoarei Mocanu. Anișoara și Răzvan Popa au construit un concept care vine în întâmpinarea celor care vor să poată mânca orice fel de biscuiți sau alte dulciuri artizanale cu plăcere și, eventual, fără să se îngrașe. „Povestea noastră începe cu esența naturii, care, prin bogatele ei daruri, a provocat inventivitatea noastră să combine cu măiestrie ingrediente naturale. Am creat produse care aduc un plus de armonie și bucurie interioară. Delicioasele gustări sunt gândite și realizate pentru a îmbunătăți stilul de viață, folosind siropuri și făinuri integrale, înnobilate cu arome insuflate de buchetul celor patru anotimpuri darnice. Am cooptat în echipa noastră medici nutriționiști care ne-au ajutat să echilibrăm deliciile noastre sănătoase și procurăm ingrediente de bază doar de la producători care pun pasiune din plin în ceea ce ne oferă și respectă riguros principiul ingredientelor naturale neprocesate industrial”, explică Răzvan, managerul firmei și al magazinului online https://labiscuiterie.ro/.

 

Invenție, inovație, pasiune și ingrediente naturale

Secretele rețetelor sunt dragostea pentru mâncare sănătoasă și ingredientele: făină din grâu integrală – corecție enzimatică naturală, făină din secară integrală, făină din grâu spelta, îndulcitori naturali, adică sirop din struguri natural BIO, neîncălzit, obținut prin evaporare, sirop de agave BIO cu indice glicemic scăzut. De asemenea, uleiuri din cocos presat la rece BIO, ulei din floarea soarelui și alte fructe oleaginoase, condimente naturale, fără conservanți sau aditivi, cele mai multe provenite din agricultură ecologică. „Produsele noastre sănătoase, cu o mare parte din ingrediente BIO, iau forma unei vaste varietăți de produse de patiserie, atât vegane, cât și clasice: biscuiți vegani cu diverse arome și efecte benefice medicale: biscuiți digestivi, biscuiți cu indice glicemic scăzut, pentru diabetici, cu conținut proteic ridicat, pentru sportivi, sau biscuiți fără gluten. De asemenea, mici gustări dulci și sărate, extrase din diferite zone ale globului. Nu am trecut cu vederea nici răsfățul celor iubitori de produse cu unt și ouă, respectându-le dorința de a comanda produsele tradiționale: cornulețe salon fine, cozonaci apetisanți, fără aditivi, fără amelioratori, fără margarină sau orice alt ingredient artificial, facem și pască, iar la comandă, torturi și prăjituri vegane”, mai spune antreprenorul.

 

Rețetele sunt concepute de soția mea, care a fost mereu pasionată de prepararea acestor dulciuri. Cozonacii, pasca și cornulețele artizanale sunt făcute după rețete tradiționale de la mama ei, din Moldova.

 

Răzvan Popa, manager LaBiscuiterie.ro

 

Un produs artizanal presupune ca procesul de fabricație să nu fie de serie, la scara largă. Nu folosim ingrediente artificiale care sporesc termenul de garanție sau îmbunătățesc prelucrarea aluatului. Produsele artizanale au în plus o notă de originalitate, o aromă bine definită, în care regăsim savoarea ingredientelor de calitate superioară, fără conservanți și aditivi.

 

Răzvan Popa, director LaBiscuiterie.ro

 

Cele mai căutate produse, în această perioadă, sunt cozonacii moldovenești, care se pot comanda online și ajung în toate zonele țării. Rețeta tradițională este cu umplutură de nucă, dar se pot face și comenzi personalizate, pentru cozonaci cu stafide, cu rahat, cu mac sau diverse combinații. Se pot comanda cozonaci simpli, fără niciun fel de umplutură, sau cu o combinație de ingrediente, de exemplu cacao, nucă, stafide și rahat. Cozonacii moldovenești se frământă cel puțin două ore și sunt celebri, pentru că sunt cei mai gustoși din țară. La fel este și pasca moldovenească, făcută tot după rețeta bunicii, cu multă brânză dulce și stafide.

 

Rețetă pentru „Cornulețe de salon”

Ingrediente

500 grame făină; 250 grame unt; 1 lingură de untură; 3 gălbenușuri; un vârf de sare; două plicuri de vanilie; o lingură de zahăr pudră; cât cuprinde (4-5 linguri) smântână mai grasă

Umplutura

250 grame zahăr; 250 grame nucă măcinată; 4 albușuri; două plicuri de zahăr vanilat.

„Cornulețele salon” te lasă fără cuvinte. Cu textură de foietaj, dar și fragede și pufoase, pur și simplu ți se topesc în gură. Nu poți să-ți refuzi această plăcere aromată de vanilie, unt și nucă. Pregătim un bol mare, în care vom pune toate ingredientele de la aluat (untul nu trebuie topit sub nicio formă!). Frământăm bine aluatul și, dacă mai necesită smântână, mai punem. Formăm 10 rulouri de dimensiunea unei clătite. Aluatul trebuie să stea, apoi, la frigider, timp de 20 de minute.

A trecut timpul? Scoateți rulourile din frigider și pe fiecare în parte tăiați-le în 10 bucăți. La sfârșit trebuie să aveți 100 de bucăți. Rulați-le în palme, să devină biluțe, și lucrați-le din frigider. Puteți să împărțiți și în 9 aluatul. Vor ieși cornulețe mai mari, dar sunt aspectuoase mai mici.

Umplutura: cele 4 albușuri se mixeaxă cu un praf de sare și cu zahărul adăugat pe rând. Când a devenit pufos și tare, opriți mixerul și adăugați vanilia și nuca. Amestecați ușor și așa avem umplutura pentru cornulețe.

Fiecare biluță o întindem cu sucitorul și punem o linguriță de nucă. O rulăm, dar nu prea strâns, în așa fel încât să nu curgă umplura în cuptor. Se coace la 170 de grade și mai ridicați temperatura, pe la jumătatea timpului de coacere, la 180 de grade. După ce se răcesc puțin, se pudrează cu zahăr pudră aromat cu vanilie.

Poftă bună!

×