x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Recomandarea săptămânii: Cum alegem dulciurile perfecte pentru post şi sărbători

0
Autor: Diana Scarlat 06 Dec 2019 - 09:58
Recomandarea săptămânii: Cum alegem dulciurile perfecte pentru post şi sărbători Iulian_Tanase
Vezi galeria foto

De foarte mulţi ani, siropurile şi dulceţurile tradiţionale s-au făcut din fructe şi zahăr. În goana după produse de post şi fără zahăr, românii au uitat un lucru esenţial: este cu adevărat sănătos doar ceea ce este natural. Tocmai de aceea, înlocuitorii zahărului, cu excepţia câtorva îndulcitori naturali, preparaţi tot prin metode tradiţionale, din fructe, nu au nicio legătură cu mâncarea sănătoasă, cu etichetele BIO şi Eco sau chiar cu postul... Siropul, dulceaţa şi nectarul sunt, prin tradiţie, conservate cu zahăr, iar zahărul nu este nociv decât atunci când se depăşesc anumite limite ale consumului. Cei care cred cu tărie că zahărul este otravă ar trebui să se uite cu mai mare atenţie la studiile ştiinţifice care arată cât de nocivi sunt, de fapt, înlocuitorii zahărului şi la efectele E-urilor asupra organismului, înainte de a decide dacă să cumpere dulcuiri tradiţionale, naturale, sau produse pline de substanţe de sinteză.

 

Zahărul este cel mai bun conservant natural. Tocmai de aceea, dulciurile tradiţionale sunt făcute cu zahăr, nu cu înlocuitori ai acestuia sau cu geluri şi alţi conservanţi sintetici. În perioadele de post, înainte de cele mai importante sărbători, tocmai dulceţurile, siropurile şi nectarul natural au fost mereu alimentele care le-au dat energie credincioşilor ce se abţin, în mod tradiţional, de la mâncărurile pe bază de produse de origine animală. Ingredientele care trebuie să fie scrise şi pe etichetele borcanelor de dulceaţă sau ale sticlelor de sucuri şi nectar sunt foarte simple: “Pulpă de caise, apă, zahăr şi zeamă de lămâie. Toate ingredientele se regăsesc întocmai pe etichetă, cu garanţie şi cu analize de laborator. Vedem cum foarte mulţi români, copii şi adulţi, mănâncă aşa-zise dulceţuri, care de fapt sunt făcute doar din chimicale, beau sucuri sintetice, dar se feresc de zahăr, deşi produsele făcute după reţetele tradiţionale sunt din fructe proaspete şi zahăr. Dulceaţa se face, în mod tradiţional, din fructe şi zahăr, unu la unu, adică la un kilogram de fructe se pune un kilogram de zahăr. Am făcut şi câteva experimente, dar am constatat că atunci când scade caltitatea de zahăr, nu mai iese dulceaţa, iar pentru noi este exclus să adăugăm aditivi sintetici”, ne-a explicat Aurora Ipate, producător de conserve naturale, administratorul firmei Vlavi Cons Serv SRL, de la Feteşti.

 

Copiii sunt cea mai bună sursă de inspiraţie

Micii producători de conserve tradiţionale, din fructe şi legume naturale, încep să se dezvolte în România, cei mai mulţi pornindu-şi afacerile de la nevoia familiei de a avea produse fără conservanţi sintetici. La fel s-a înfiinţat şi firma Vlavi Cons Serv, după ce creatoarea acesteia s-a specializat în prepararea conservelor pe baza reţetelor tradiţionale, pe care le-a cules din zona natală. “După ce s-au născut copiii, m-am hotărât să prepar în casă sucuri şi dulceţuri naturale. Am vrut, în primul rând, să avem ceva foarte sănătos pentru copiii noştri, apoi ne-am gândit că foarte mulţi părinţi îşi doresc acelaşi lucru şi astfel am devenit antreprenori. Chiar numele firmei l-am ales pornind de la cei doi copii ai noştri, Vladimir şi Victor, pentru că ei m-au inspirat şi m-au condus către ceea ce fac astăzi. Toate reţetele noastre sunt culese din zona judeţului Ialomiţa, multe fiind din familia mea. Fac dulceţurile aşa cum le făcea bunica, aşa cum s-au făcut în zona noastră timp de sute de ani. Reţeta de sirop de fructe este răspândită în multe zone ale României şi se bazează tot pe zahăr, folosit drept conservant. Zahărul este cel mai bun conservant. O dulceaţă făcută doar cu zahăr şi cu lămâie se păstrează proaspătă ani la rând”, mai explică producătoarea. Peste fructele proaspete se pune zahărul, se adaugă apă neîncălzită, apoi se închid recipientele ermetic şi se pun la fiert, cincisprezece minute. Astfel, sucul - sau compotul, aşa cum se numeşte în unele zone – se păstrează până la trei ani. Faţă de sucurile care conţin conservanţi artificiali sau aspirină şi alte substanţe pe care unii producători le folosesc, sucurile naturale de fructe sunt mult mai sănătoase, chiar dacă se prepară cu zahăr, în mod tradiţional.

 

Cei care cumpără produse tradiţionale conservate prin metode naturale trebuie să fie atenţi la etichetă şi la unele alergii pe care le-ar putea avea, mai ales copiii. Unii pot avea alergie la puf de piersică sau la căpşune, iar în acest caz trebuie să cumpere doar dulceţurile, sucurile sau nectarul din fructele la care nu au alerigii. În reţetele tradiţionale sunt şi câteva secrete prin care se elimină cât mai mult din ceea ce ar putea fi dăunător pentru sănătate. “Pentru nectar şi dulceaţă, întâi invertim zahărul, adică îl fierbem, cu apă, apoi luăm spuma, pentru a elimina din reziduurile pe care le conţine. Înainte de a adăuga fructele, facem sirop din apă cu zahăr, acest sirop se firebe şi eliminăm spuma care se formează, după ce clocoteşte. Pentru nectar este aceeaşi reţetă, iar la final se adaugă restul de apă şi pulpa de fructe”, explică Aurora Ipate. Pentru că spaţiul de producţie este la Feteşti şi producătorul procesează doar fructe şi legume proaspete şi doar în perioada în care le găseşte în livezile din împrejurimi, cantitatea de sucuri, nectar, dulceţuri şi murături este limitată. Aurora Ipate nu s-a oprit la dulciuri, ci a căutat toate reţetele tradiţionale de murături, zacuscă şi chiar salate, toate cu legumele proaspete, de la producătorii din împrejurimi. “Facem gogoşari cu vinete în sos de roşii, mai multe tipuri de zacuscă, pe care doresc să le înregistrez ca produse tradiţionale din zona noastră. Am făcut şi o salată de iarnă, cu maioneză din muştar, care chiar este un deliciu”, mai povesteşte producătoarea de conserve tradiţionale. 

Produsele cu adevărat naturale se fac din fructe şi legume proaspete şi în cantităţi mici. “Facem nectar de caise, de căpşune, de piersici, piersici şi caise, de pere. Nectarul de caise îmi place mie în mod deosebit, încă de când eram copil. Soţului meu îi place nectarul de piersici. Producem nectarul de caise doar în perioada în care la noi în zonă sunt caise, pentru că procesăm numai din fructe proaspete, din iunie până la jumătatea lunii august. Pentru nectarul de caise, capacitatea de producţie este, pe fiecare zi lucrătoare, de aproximativ 1.000 de unităţi a câte 300 ml. Nu vrem să ne industrializăm. Nu vom face asta niciodată. Produsele le vindem fie prin comenzi, de pe siteul nostru, vlavi-cons.ro, fie în câteva magazine: o băcănie din Bucureşti, una la Reşiţa, două băcănii la Constanţa şi un supermarket din Slobozia, judeţul Ialomiţa. Dulceaţă putem produce până la 300 de borcane pe zi, cu personalul şi cu mijloacele de producţie pe care le avem acum”, explică administratorul firmei Vlavi Cons Serv.

Facem dulceaţă de trandafiri, de nuci verzi, de flori de salcâm, flori de liliac, din petale de mac. Cea din flori de liliac este spectaculoasă. Facem şi dulceţiurile tradiţionale, inclusiv cele din fructe de pădure, dar şi de pere sau de coacăze roşii. Reţeta tradiţională este una singură: un kilogram de zahăr la un kilogram de fructe.

Aurora Ipate, administrator Vlavi Cons Serv SRL, producător de conserve naturale

 

 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Gabriela Firea, replică DURĂ pentru Cîțu: „Va fi cutremur politic!"

Gabriela Firea, replică DURĂ pentru Cîțu: „Va fi cutremur politic!"
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa Ministrului de Finanțe în această dimineață.  "Nu mai petreceți, mâncați, beți și stați prin curent și praf,...

Ministrul Educației: „Aş fi vrut să fiu mai calmă în interacţiunea cu doamna învăţătoare, îmi pare rău”

Ministrul Educației: „Aş fi vrut să fiu mai calmă în interacţiunea cu doamna învăţătoare, îmi pare rău”
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că ar fi vrut să fie mai calmă în interacţiunea pe care a avut-o cu învăţătoarea de la o şcoală din comuna Axintele, când a intrat în clasă reproşându-i...

Poluarea aerului, al treilea factor de deces la nivel mondial

Poluarea aerului, al treilea factor de deces la nivel mondial
Profesorul universitar doctor Ruxandra Ulmeanu afirmă că în afară de astm şi BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică) problema „esenţială” a poluării este legată de cancerul pulmonar, poluarea fiind al...

Tulcea: Trei răniţi, într-un accident rutier

Tulcea: Trei răniţi, într-un accident rutier
Două persoane din comuna tulceană Casimcea şi o femeie din judeţul Constanţa au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un accident rutier petrecut pe drumul naţional 22, în apropierea Gării Ze...

Trump îi cere liderului suprem iranian „să fie atent la cuvintele sale”

Trump îi cere liderului suprem iranian „să fie atent la cuvintele sale”
Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri ayatolahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, să fie atent la ce vorbeşte, după o predică în care acesta din urmă a denunţat „clovnii americani”,...

Dosarul Caracal: Dincă i-a mărturisit unui polițist sub acoperire cum le-a chinuit pe Luiza și Alexandra

Dosarul Caracal: Dincă i-a mărturisit unui polițist sub acoperire cum le-a chinuit pe Luiza și Alexandra
Noi detalii îngrozitoare ies la iveala din rechizitoriul dosarului Caracal, obţinut de Antena3. Gheorghe Dincă a fost  interogat  în celulă de un polițist sub acoperire. Presupusul criminal i-a...

CEDO a condamnat România pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare

CEDO a condamnat România pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare
O persoană care a manifestat împotriva decidenţilor politici în cadrul unui miting nu poate fi sancţionată de către jandarmi pentru că ar fi tulburat ordinea şi liniştea publică prin invocarea de sloganuri...

Procurorii DIICOT explică modul în care Dincă ar fi ucis-o pe Luiza Melencu

Procurorii DIICOT explică modul în care Dincă ar fi ucis-o pe Luiza Melencu
Procurorii DIICOT explică în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Gheorghe Dincă modul prin care acesta ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, fata dispărută în luna aprilie a anului...

ANM: Atenţionări de ceaţă şi depuneri îngheţate în nouă judeţe, în orele următoare

ANM: Atenţionări de ceaţă şi depuneri îngheţate în nouă judeţe, în orele următoare
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri seara, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri îngheţate (chiciură sau polei) pentru nouă judeţe din vestul,...

Rechizitoriu Dincă; Și-a transformat locuinţa într-o închisoare: geamuri astupate, pat de fier cu lanţ pentru victime

Rechizitoriu Dincă; Și-a transformat locuinţa într-o închisoare: geamuri astupate, pat de fier cu lanţ pentru victime
Gheorghe Dincă şi-a transformat locuinţa din Caracal într-o adevărată închisoare, asupra căreia deţinea controlul absolut şi din care nimeni nu ar fi putut scăpa fără voia sa, fiind prevăzută cu geamuri as...

Codrin Ștefănescu, despre guvernul de uniune nationala: Cu “prietenii” care ne-au pārāsit când ne era mai greu?

Codrin Ștefănescu, despre guvernul de uniune nationala: Cu “prietenii” care ne-au pārāsit când ne era mai greu?
Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD, spune că nu vede un guvern de uniune națională, așa cum a sugerat Marcel Ciolacu, dacă actualul guvern va pica la moțiune. ”Habar n-am de ce vrea Ciolacu...

Cazul Caracal: Dincă împărţea flyere prin ţară, căutând o femeie cu care să-şi refacă viaţa

Cazul Caracal: Dincă împărţea flyere prin ţară, căutând o femeie cu care să-şi refacă viaţa
Gheorghe Dincă împărţea prin ţară anunţuri matrimoniale, în dorinţa de a găsi o femeie apropiată de vârsta sa, cu care să îşi refacă viaţa departe de Caracal, undeva la munte, el încercând la un...

Ministrul brazilian al Culturii, nevoit să demisioneze după ce a reprodus un citat din Goebbels

Ministrul brazilian al Culturii, nevoit să demisioneze după ce a reprodus un citat din Goebbels
Secretarul brazilian al Culturii (post echivalent celui de ministru), Roberto Alvim, şi-a anunţat vineri demisia, în urma unei polemici pe care a declanşat-o după ce a publicat o înregistrare video în care a...

Pentru prima dată, o femeie preia conducerea Gărzii Civile

Pentru prima dată, o femeie preia conducerea Gărzii Civile
Pentru prima dată, în fruntea Gărzii Civile din Spania a fost numită o femeie, a anunţat, vineri, într-un comunicat guvernul premierului socialist, Pedro Sanchez (foto), transmit AFP şi EFE. Maria Gamez, în...

Ceață ucigașă: Accident în lanţ cu 25 de maşini și morți

Ceață ucigașă: Accident în lanţ cu 25 de maşini și morți
Două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 10 au fost rănite în urma unui accident în lanţ în care au fost implicate 25 de maşini, produs vineri pe o autostradă în republica Adîgheia din Caucazul de Nord, a ...
Serviciul de email marketing furnizat de