x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli obligatorii pe munte

Reguli obligatorii pe munte

de Valentin Gros    |    01 Iul 2020   •   10:51
Reguli obligatorii pe munte

Sfaturile de mai jos pot părea redundante, copilărești, pentru obișnuiții ascensiunilor montane. Dar numărul încă mare de accidente ne arată că mulți turiști nepregătiți (sau care se cred prea bine pregătiți) nu respectă reguli elementare ale drumeției. Iar consecințele pot fi tragice.

 

 

A venit vara, o tură prin Bucegi, Ceahlău sau Făgăraș ne relaxează și crește tonusul psihic. Dar ca să fie totul bine, trebuie să fim atenți la mai multe aspecte.

Foarte important este echipamentul. Exclusiv sport, încălțăminte ușoară, preferabil să țină glezna, pantaloni scurți sau lungi din materiale specifice, rezistente la vânt și dacă se poate impermeabile, tricou care “să respire”.

Oricât de cald e la plecare, din rucsac nu lipsește un hanorac sau o bluză pentru temperaturi mai scăzute, pentru că pe munte vremea se schimbă rapid. E bine să renunțați la bijuterii metalice, eșarfe sau alte accesorii de natură să provoace lovituri ori să se agațe prin ramuri de copaci.

Specialiștii recomandă bețele de trekking, pentru menținerea echilibrului. În absența acestora, ambele mâini vor fi libere, nu vom merge cărând un sendviș. În zonele cu dificultate, sunt obligatorii cele trei puncte de sprijin, adică să ai contact pe sol, de exemplu, cu o mână și ambele picioare. Nu plecăm fără apă, hidratarea se face în cantități scurte, la popasuri. Am mâncat înainte de pornire, dar nu ne-am întins la o masă copioasă. Efortul nu te vrea flămând, dar nici ghiftuit. Niciodată alcool, e mai nociv decât pentru șoferi.

Planul va fi clar, “din punctul A în punctul B, pe traseul stabilit”. Nu ne apucăm să schimbăm ruta pe parcurs, pe motiv că “parcă e mai frumos pe dincolo”. Pericol să nu ajungem nicăieri.

 

O regulă a muntelui spune “să iei cu tine numai imagini, să lași în spate doar urma pașilor tăi”. Respect-o! Nu din frică de amenzi, ci pentru că natura nu te va mai răsplăti dacă o distrugi.

 

Disciplină de grup

 

Dacă nu ești un profesionist al muntelui, nu vei călători singur și în niciun caz nu te vei aventura pe trasee nemarcate. Grupurile vor fi conduse de cea mai experimentată persoană, care va merge tot timpul înainte. Aceasta va acționa în permanență ca un fel de șef, ale cărui decizii e bine să nu fie contestate. Ultimul din grup va fi tot un turist cu experiență, dar și rezistent fizic. El va avea grijă să nu se rătăcească nimeni și să ceară oprire atunci când un alt excursionist acuză oboseala.

 

×