x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Măsurile antinepotism din spitale, „operate” în Comisia de Sănătate

Măsurile antinepotism din spitale, „operate” în Comisia de Sănătate

de Monica Cosac    |    03 Mar 2017   •   21:50
Măsurile antinepotism din spitale, „operate” în Comisia de Sănătate
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Corneliu Florin Buicu, a spus, ieri, că OUG 79/2016, care schimbă radical criteriile pentru ocuparea funcţiilor de directori de spital, va fi modificată. Parlamentarul a ţinut să precizeze, însă, că „lucrurile bune” din această ordonanţă vor fi menţinute.

 

Măsurile antinepotism, anticorupţie şi de depolitizare a managementului spitalelor publice, iniţiate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin adoptarea OUG 79/2016, au fost subiectul unei dezbateri publice, organizată, ieri, de Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor, la care au participat rectori ai universităţilor de medicină, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi experţi din domeniu.

Deşi fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent la dezbatere, a spus că Ordonanţa 79 rezolvă lucruri „absolut necesare” pentru sistemul sanitar, preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul Florin Buicu, a afirmat că au fost depuse mai multe amendamente de către parlamentari, astfel că actul normativ va fi modificat.

„Vă asigur pe toţi că lucrurile bune vor rămâne în ordonanţă. Voi propune colegilor un raport de adoptare a ordonanţei, cu modificări. Cu siguranţă vor exista modificări, iar rezultatele activităţii de astăzi se vor revedea în materialul care va fi discutat marţi în cadrul membrilor comisiei de sănătate”, a spun Florin Buicu. Acesta a precizat că „lucrurile bune din ordonanţă” sunt legate de “modalitatea de plată şi plata membrilor comisiilor de administraţie”, precum şi la faptul că furnizorii de servicii medicale trebuie să fie autorizaţi şi evaluaţi să poată încheia contracte în 2016-2017. “Aceste articole trebuie să rămână şi vor rămâne şi vă sigur de acum că lucrurile bune de care sistemul are nevoie vor rămâne în legea de aprobare a ordonanţei”, a ţinut să sublinieze Buicu.

 

Fostul ministru al Sănătății speră că deputații nu vor modifica OUG 79: „Sper ca nimic să nu fie modificat. Dacă există modificări, invit Comisia de sănătate a Camerei să explice, să argumenteze și să o facă în mod onest, riguros, nu așa cum a făcut-o Senatul.

„Buna credință a Comisiei de sănătate a Camerei a fost deja demonstrată prin această dezbatere publică. Nu a fost nici măcar un singur argument în toată această dezbatere publică împotriva unor lucruri esențiale cum sunt: descrierea incompatibilităților suplimentare ale acestei Ordonanțe, depolitizarea managementului de spital, excluderea nepotismului din spitale”, a subliniat Vlad Voiculescu.

 

Ordonanţa 79 a fost respinsă de Senat, pe 16 ianuarie, iar acum asupra ei trebuie să se pronunţe şi Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. 

 

Aflată în vigoare din noiembrie 2016, OUG 79 prevede mai multe lucruri importante: combaterea nepotismului şi a conflictelor de interese în spitale, profesionalizarea si depolitizarea managementului spitalelor prin deschiderea funcţiilor de manager pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca directorii unităţilor medicale să deţină funcţii de conducere în partide politice. Ordonanţa a fost foarte bine primită de medici, fiind considerată “un pas important în direcția reformei în domeniul Sănătății”.

 

“Trântirea” acestei Ordonanţe va avea aceleaşi efecte în Sănătate ca acelea pe care le-ar fi avut celebra OUG 13 în Justiţie.  Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii

×