x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Rezultatele îngrijorătoare ale analizelor ANSVSA, a cireșelor importate din Turcia

Rezultatele îngrijorătoare ale analizelor ANSVSA, a cireșelor importate din Turcia

11 Mai 2018   •   17:54
Rezultatele îngrijorătoare ale analizelor ANSVSA, a cireșelor importate din Turcia

Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat.

În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise.

Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere.

Dupa primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse.

Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național.

În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon.

Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe.

De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe.

Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.

Reamintim că, în data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniți din Turcia, la care a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întreagul lot a fost distrus.

×