x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Riscul de cancer pulmonar, testat online

Riscul de cancer pulmonar, testat online

de Monica Cosac    |    04 Feb 2020   •   11:05
Riscul de cancer pulmonar, testat online

Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului (4 februarie), un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

 

„Acesta se bazează pe doar 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puţin de 5 minute. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie”, afirmă Cezar Irimia, preşedinte FABC.

În fiecare an, peste 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar, 75% dintre aceste cazuri fiind în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate. Potrivit statisticilor, peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018 din cauza acestei afecţiuni.

Cu toate că prin controalele regulate la medicul de familie şi investigaţiile recomandate există şansa depistării cancerului pulmonar în stadii incipiente, aproape jumătate dintre români evită vizita la medic. Conform datelor Eurostat, 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie. Lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic şi lipsa accesului la servicii medicale reprezintă câţiva dintre factorii care-i determină să nu se prezinte la medicul de familie.


 

„Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate, să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte SNMF

×