x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, codaşă în UE la banii alocaţi Sănătăţii

România, codaşă în UE la banii alocaţi Sănătăţii

de Monica Cosac    |    05 Sep 2019   •   12:29
România, codaşă în UE la banii alocaţi Sănătăţii
Sursa foto: Andrei Malov/Getty Images/iStockphoto

România se află, în continuare, pe ultimul loc în topul statelor Uniunii Europene (UE) la banii alocaţi pentru Sănătate. Potrivit unui studiu Eurostat, publicat ieri, cheltuielile cu sistemul sanitar în ţara noastră au fost echivalente cu 5% din Produsul Intern Brut (PIB), în anul 2016, în timp ce media UE este de 10%. Pe primul loc se află Franţa, care a acordat Sănătăţii 11,5% din PIB.

 

Domeniul medical a fost finanţat cu mai puţin de 7,5% din PIB în 12 state membre, România situându-se pe ultimul loc cu 5%, potrivit Eurostat. Imediat deasupra țării noastre se situează Luxemburg, unde este alocat Sănătăţii doar 5,47% din PIB, însă Eurostat subliniază că acest lucru se datorează faptului că Produsul Intern Brut în cazul Luxemburgului are un nivel ridicat, astfel că se compensează procentul scăzut. Cifrele arată, totodată, că ţara noastră alocă cei mai puțini bani pe cap de locuitor pentru cheltuieli cu asistența medicală, adică 432 euro, comparativ cu 5.600 euro în Luxemburg.

Printre cele 12 state care finanţează cu procente mici sistemul sanitar, se regăsesc şi Ungaria (7,13% din PIB), şi Polonia (cu 6,52% din PIB). În schimb, vecinii noştri bulgari au acordat, în perioada analizată, 8,23% din PIB pentru domeniul medical.

Cheltuielile curente de asistenţă medicală în Franţa au fost finanţate cu 11,5% din PIB, în 2016, mai mult decât în orice alt stat membru al UE. Următoarele state care au acordat sume semnificative Sănătăţii, în 2016, au fost Germania (11,1%) şi Suedia (11,0%).

Datele Eurostat mai arată că România a majorat uşor procentul din PIB pentru Sănătate, ajungând de la 4,94% în 2015, până la 5,16% în 2017. 

 

×
Subiecte în articol: romania bani sanatate