x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, statul cu cel mai redus decalaj de salarizare între bărbaţii şi femeile care ocupă funcţii de conducere

România, statul cu cel mai redus decalaj de salarizare între bărbaţii şi femeile care ocupă funcţii de conducere

06 Mar 2017   •   14:05
România, statul cu cel mai redus decalaj de salarizare între bărbaţii şi femeile care ocupă funcţii de conducere

În fiecare stat membru al Uniunii Europene, directorii bărbaţi câştigau în 2014 mai mult decât femeile aflate în funcţii de conducere, dar cel mai redus decalaj de salarizare se înregistra în România, arată datele prezentate luni de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat)

Statisticile Eurostat, publicate înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, arată că cel mai redus decalaj de salarizare între bărbaţii şi femeile care ocupă funcţii de conducere se înregistrează în România (5%), Slovenia (12,4%), Belgia (13,6%) şi Bulgaria (15%). La polul opus, o femeie director câştigă cu aproximativ o treime mai puţin decât omologul ei bărbat în Ungaria (33,7%), Italia (33,5%), Cehia (29,7%) şi cu aproape un sfert mai puţin în Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) şi Marea Britanie (25,1%). 

Cel mai ridicat procentaj de femei aflate în funcţii de conducere se înregistra în Letonia, singurul stat membru al UE unde femeile director sunt majoritare (53%). Urmează Bulgaria şi Polonia (ambele cu 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria şi România (toate cu 41%), Franţa şi Suedia (ambele cu 40%). În schimb, femeile reprezintă mai puţin de un sfert din directori în Germania, Italia şi Cipru (toate cu 22%), Belgia şi Austria (ambele cu 23%) şi Luxemburg (24%). 

La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane deţin funcţii de conducere în întreprinderi cu zece sau mai mulţi angajaţi, 65% dintre acestea sunt bărbaţi (4,7 milioane) şi 35% sunt femei (2,6 milioane). În plus, femeile aflate în funcţii de conducere în UE câştigă în medie cu 23,4% mai puţin decât bărbaţii directori, mai scrie Agerpres.

×