x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România va trimite medicamente spitalelor din Republica Moldova

România va trimite medicamente spitalelor din Republica Moldova

15 Mar 2020   •   10:09
România va trimite medicamente spitalelor din Republica Moldova
Sursa foto: Di_Studio/Getty Images/iStockphoto

România autorizează solicitarea Republicii Moldova privind livrarea unor medicamente pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a spitalelor din Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății anunță că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.

„Această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe”, se arată în comunicatul MAE.

Victor Costache a emis, joi, ordinul privind interzicerea exportului paralel de medicamente și consumabile medicale pentru o perioadă de șase luni.

„Am emis acest ordin, care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Citesc doar articolul 2 – Se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României, pe o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul national al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România”, spunea acesta.

El a adăugat că au fost oprite la granița României TIR-uri, zeci de tone de medicamente, echipamente, consumabile și materiale sanitare, care ar fi urmat să fie scoase din țară prin export paralel.

Mediafax

×
Subiecte în articol: medicamente republica moldova mae costache