x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii mănâncă suplimente alimentare cu pumnul

Românii mănâncă suplimente alimentare cu pumnul

de Monica Cosac    |    19 Feb 2019   •   12:29
Românii mănâncă suplimente alimentare cu pumnul
Sursa foto: Zoonar/S.Heap/Getty Images/Zoonar RF

Din dorinţa de a preîntâmpina apariţia unor boli sau chiar pentru a se trata singuri, românii consumă medicamente fără prescripţie medicală şi suplimente alimentare pe pâine, iar apetitul pentru aceste produce este în creştere. Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) a anunţat, ieri, că piaţa de produse OTC din România a înregistrat o creştere de peste 14 procente în 2018, comparativ cu anul anterior. La mare căutare sunt vitaminele şi pilulele „de sezon”.

Fie că sunt sub formă de capsule, tablete, fiole, pulberi, siropuri sau picături, suplimentele alimentare şi medicamentele ce nu necesită o „reţetă” medicală sunt tot mai căutate în farmacii.

Valoarea totală a acestui segment de piaţă a fost de 3,552 miliarde de lei, în 2018, faţă de 3,104 miliarde de lei, înregistrat la nivelul anului 2017, ceea ce înseamnă o creştere cu 14,4%. În ceea ce priveşte ultimul trimestru al anului trecut, valoarea totală a segmentului de piaţă OTC a fost de 1,023 miliarde de lei, o creştere de aproximativ 19,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 (858 milioane de lei).

Gripa scoate mai mulţi bani din buzunarele oamenilor

Pe fondul valului de viroze şi al epidemiei de gripă, care au venit mai devreme în acest sezon rece, cele mai vândute produse, în ultimul trimestru din 2018, au fost cele din categoria „Răceală, gripă şi alergii”. Creştere înregistrată a fost de 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, şi de 105,7% faţă de trimestrul precedent.

Odată cu instalarea sezonului gripal a crescut şi vânzarea de vitamine, minerale şi suplimente (cu un procent de 17,5% faţă de trimestrul anterior), dar şi vânzarea de produse analgezice (o creştere de 12,2%) şi de produse pentru afecţiuni gastrointestinale (+8,3%).

Foarte puţini dintre oamenii care consumă aceste produse cu pumnul ştiu, însă, că suplimentele alimentare, spre exemplu, nu previn şi nu tratează bolile, şi nici nu înlocuiesc un stil de viaţă sănătos. Ba chiar pot dăuna sănătății, dacă sunt combinate cu alte produse pe care le putem cumpăra din farmacii, ca de la piaţă.

„Indiferent dacă le-au mai folosit și în trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele, precum și informații extrem de importante despre compoziția, indicațiile de administrare sau utilizare, respectiv despre posibilele reacții adverse ale produselor”, atenţionează Diana Mereu, director executiv RASCI.

„Ca și în cazul medicamentelor, utilizarea suplimentelor alimentare contrar prospectului și chiar combinarea acestora cu alte suplimente alimentare sau medicamente pot dăuna sănătății celui care le consumă. De asemenea, utilizarea suplimentelor alimentare înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală, fără a informa medicul curant, poate crește anumite riscuri”, se arată pe site-ul RASCI.

×
Subiecte în articol: suplimente alimentare