x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Roșiile cu gust, ÎNVINSE de roșiile care se lasă moștenire

0
Autor: L. Budin 06 Sep 2019 - 11:04
Roșiile cu gust, ÎNVINSE de roșiile care se lasă moștenire

De fiecare dată când trec prin piaţă, dau ture după ture ca să găsesc roşia aia cu gust autentic, ceapa aia dulce şi lucioasă ca un glob de Crăciun, verdeaţa care să nu miroasă a carton. Cu siguranţă că şi alţi compatrioţi fac expediţii printre tarabe, în căutarea aromelor pierdute. Ce s-a ales de legumele de altădată? Cât de autohtone sunt produsele etichetate drept româneşti? Despre toate acestea, am stat de vorbă cu Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de cercetare-dezvoltare pentru legumicultură (SCDL) Buzău.

Staţiunea de la Buzău este una din puţinele care mai funcţionează în ţară. Iar specialiştii de acolo fac, pe lângă activitatea ştiinţifică, şi muncă de teren. Pe barba şi pe timpul lor, umblă prin gospodării şi colectează seminţe de la oamenii locului. Costel Vânătoru, cercetător ştiinţific gradul I şi coordonator al laboratorului de genetică, ameliorare şi conservare a biodiversităţii, spune că, în 2019, au fost colectate circa 1.500 de soiuri de legume, din care peste jumătate tomate, care nu au fost niciodată înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România şi care riscau astfel să dispară. Multe dintre ele, cu gust şi aromă deosebite, rezistă foarte bine la variaţiile climatice şi sunt suficient de productive pentru a fi readuse în cultură. Însă seminţele lor trebuie omologate, iar asta înseamnă timp şi bani. Adică, 3 ani şi taxe de circa 1.000 de euro pentru un singur tip de sămânţă.

 

nd roşia rezistă mai mult decât lada

De ce legumele cu gust se găsesc din ce în ce mai greu? „Soiurile aromate, parfumate, zemoase nu au potenţial de producţie foarte mare şi nici rezistenţă genetică la boli şi dăunători”, spune Costel Vânătoru. „De aceea, cultivatorul preferă acum soiurile importate care, pe lângă faptul că dau producţii mari şi sunt rezistente, pot fi păstrate şi mult mai mult după recoltare. Cu alte cuvinte, roşia rezistă mai mult decât lada şi, vorba aia, poţi să o laşi prin testament”. Soiurile acestea, obţinute prin tehnologii ultramoderne, ca să aibă anumite carateristici, sunt automat deficitare la capitolul aromă şi gust, precizează cercetătorul. „E ca şi cum te-ai juca cu un elastic: tragi într-o parte, şi se rupe în cealaltă”.

În ecuaţie mai trebuie luată în calcul şi clima, care în ultimul timp s-au schimbat foarte mult, iar asta afectează gustul legumelor. „E nevoie de elaborarea unor tehnologii de producţie noi, adaptate condiţiilor climatice actuale”, spune cercetătorul buzoian.

 

Banca de gene, ca o Arcă a lui Noe

Un prim pas spre recuperarea gustului de altădată ar fi înfiinţarea urgentă a unei bănci de gene, aşa cum au toate ţările din lume, spune Costel Vânătoru. Altfel, soiurile se pierd sau se depreciază. „Avem una la Suceava, dar colecţia ei e foarte mică. În toată lumea civilizată există bănci de gene pe domenii - pomicultura are o bancă de gene a ei, legumicultura are şi ea una, la fel şi cultura mare, şi peste toate acestea există aşa-zisele depozite centrale”.

Banca de gene, explică cercetătorul, este ca o Arcă a lui Noe: seminţele sunt conservate în siguranţă, pe termen lung - în special cele care au valoare de patrimoniu, care sunt elemente de identitate. Acestea trebuie protejate inclusiv intelectual: „Dacă am avea o astfel de bancă, am avea siguranţa că aceste seminţe sunt doar ale noastre, iar cei din afară care ar dori să le folosească ar trebui să ne plătească redevenţe pentru a le cultiva”.

 

Iniţiativele primesc un nu hotărât

Costel Vânătorul spune că a făcut personal demersuri pentru înfiinţarea, la Buzău, a unei  bănci de gene pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale – pentru că regiunea este cel mai vechi bazin legumicol din România şi are mii de seminţe colecţionate –, însă a întâmpinat o opoziţie fermă. „Bulgarii au încă din 1981 un institut naţional de conservare a resurselor genetice, cu o reţea extinsă la nivelul întregii ţări. Şi Republica Moldova are un program de conservare bine pus la punct. Iar când a început războiul din Siria, prima misiunea a americanilor a fost să ridice baza de gene din Alep, care păstra peste 8 milioane de soiuri. Spre comparaţie, noi, la nivel naţional, avem doar vreo 3.000 de genotipuri, în banca de la Suceava”.

 

Creşte cererea pentru legume autohtone

Chiar dacă în ultima vreme s-a neglijat foarte mult patrimoniul genetic autohton, creşte semnificativ cererea pentru seminţe şi răsaduri româneşti, spune cercetătorul – practic, se dublează de la an la an. „E bine, dar mai e mult până departe. Fiindcă unităţile de cercetare în legumicultură au fost văduvite, după revoluţie, nu doar de partea financiară, ci şi de cea funciară. Chiar dacă am dori să producem mai multe seminţe autohtone, nu mai avem spaţiile unde să o facem”.

Ca să găsească legume cu gust, cercetătorul îi îndeamnă pe consumatori să se orienteze către produsele româneşti şi să cunoască producătorul de la care cumpără. Chiar dacă nu sunt atât de aspectuoase precum cele din afară, legumele româneşti pot fi net superioare din punctul de vedere al calităţii: „Hai să cumpărăm nu pentru plăcerea ochilor, ci pentru a ne hrăni sănătos”.

 

Multe dintre soiurile de legume româneşti s-au pierdut. Aşa s-a întâmplat şi cu ceapa de Buzău, care se înmulţeşte prin sămânţă, adică producţia nu mai trece prin stadiul de arpagic. Creată prin anii ’50, a devenit un brand naţional. Acum doi ani, Costel Vânătoru a avut nevoie de câteva seminţe de ceapă de Buzău, ca să le pună la păstrare, dar n-a găsit la niciun bob – nici la noi, nici prin Europa. S-a adresat autorităţilor din Statele Unite, iar Universitatea Cornell i-a trimis 50 de seminţe. Cercetătorul va încerca să reînscrie soiul în Catalogul naţional al plantelor de cultură – asta, în caz că nu şi-l revendică altă ţară.

Citeşte mai multe despre:   produse autohtone

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Un membru al Comisiei de Sănătate din Parlament spune că triajul pentru coronavirus este făcut în încăperi insalubre

Un membru al Comisiei de Sănătate din Parlament spune că triajul pentru coronavirus este făcut în încăperi insalubre
Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, susţine că, în Punctul de Trecere a Frontierei din Vama Veche, triajul pentru coronavirus este făcut în încăperi insalubre şi...

Moldoveancă depistată cu coronavirus în Italia

Moldoveancă depistată cu coronavirus în Italia
O femeie din Republica Moldova a fost confirmată cu coronavirus.Potrivit  publika.md, femeia a îngrijit o bătrână în Italia, care a decedat. Testele au ieșit pozitive, moldoveanca se află în carantină în...

Un tânăr de 25 de ani, găsit mort într-un hotel din Capitală. Primele indicii arată că s-a sinucis

Un tânăr de 25 de ani, găsit mort într-un hotel din Capitală. Primele indicii arată că s-a sinucis
Un tânăr de 25 de ani a fost găsit mort, sâmbătă, într-un hotel din Capitală, iar primele indicii arată că s-a sinucis, oamenii legii urmând să stabilească, în urma necropsiei, motivul care a dus la moartea...

59 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână

59 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână
Alte 59 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, numărul persoanelor bolnave de această afecțiune ridicându-se astfel la 19.520, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al...

Peste 2.500 de români au sunat, vineri, la TelVerde să ceară informaţii despre coronavirus

Peste 2.500 de români au sunat, vineri, la TelVerde să ceară informaţii despre coronavirus
Peste 2.500 de români au sunat, vineri, la linia TelVerde pentru a cere detalii despre prevenirea infectării cu noul coronavirus, fiind înființată şi o linie telefonică pentru diaspora, anunță Comunicat Grupul...

Fiul Sorinei Pintea, declarație șocantă: M-am întâlnit cu denunțătorul mamei

Fiul Sorinei Pintea, declarație șocantă: M-am întâlnit cu denunțătorul mamei
Ionuț Pintea, fiul Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătății, a explicat într-o înregistrare video că s-a întâlnit cu denunțătorul din dosarul mamei sale, iar acesta i-a explicat că a avut o înțelegere cu...

Peste 650 de permise reţinute în ultimele 24 de ore

Peste 650 de permise reţinute în ultimele 24 de ore
Poliţiştii rutieri au constatat 88 de abateri în ultimele 24 de ore, iar, în urma verificărilor, 651 de şoferi au rămas fără permis, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Conform...

MAE a anunțat că românii aflați în izolare în Republica Dominicană nu au coronavirus

MAE a anunțat că românii aflați în izolare în Republica Dominicană nu au coronavirus
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, sâmbătă, că românii aflați în izolare în Republica Dominicană au fost testați pentru coronavirus, iar rezultatul este negativ, dar vor mai rămîne sub...

Violențe la granița Turciei cu Grecia. Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene împotriva migranţilor

Violențe la granița Turciei cu Grecia. Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene împotriva migranţilor
Poliţia greacă a folosit sâmbătă gaze lacrimogene împotriva migranţilor care s-au adunat la graniţa cu Turcia, cerând pătrunderea pe teritoriul său, scrie The Guardian. În ultimele 24 de ore...

Eugen Tomac: Statul ne vrea mai slab pregătiți și mai puțin sănătoși

Eugen Tomac: Statul ne vrea mai slab pregătiți și mai puțin sănătoși
România cheltuie cu educația şi sănătatea, ca procent din PIB, cu o treime mai puțin faţă de media europeană, „ca și cum statul ne vrea mai proști și mai bolnavi decât cetățenii europeni din alte...

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că un an este un orizont rezonabil pentru un vaccin pentru coronavirus

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că un an este un orizont rezonabil pentru un vaccin pentru coronavirus
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că un vaccin împotriva coronavirusului am putea apărea în aproximativ un an, el afirmând că, în prezent, sunt zeci de antidoturi...

DSP Alba anunță că două persoane autoizolate la domiciliu au făcut febră și au dificultăți de respirație

DSP Alba anunță că două persoane autoizolate la domiciliu au făcut febră și au dificultăți de respirație
Două persoane autoizolate la domiciliu, au sunat, sâmbătă dimineața, la 112, anunțând că au făcut febră, dificultăți de respirație și dureri în gât, ele fiind duse la Secția de Infecțioase a Spitalului...

Angajații firmei din Craiova de la care a închiriat maşina italianul nu au coronavirus

Angajații firmei din Craiova de la care a închiriat maşina italianul nu au coronavirus
Rezultatele analizelor medicale efectuate la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș în cazul angajaţilor firmei din Craiova de la care a închiriat maşina italianul infectat cu COVID-19 sunt negative...

Un șofer de TIR întors din Italia, suspect de coronavirus

Un șofer de TIR întors din Italia, suspect de coronavirus
Un șofer de TIR, care s-a întors din cursă din Italia, a mers la Spitalul Județean din Timișoara, este suspect de infecție cu noul coronavirus. Doctorii l-au izolat la Boli Infecțioase şi aşteaptă rezultatele...

Coreea de Sud raportează 219 de cazuri noi de coronavirus

Coreea de Sud raportează 219 de cazuri noi de coronavirus
Coreea de Sud a raportat, sâmbătă, 219 de cazuri noi de coronavirus, numărul total al infecţiilor ajungând la 3.150, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC) din Coreea. Noile cazuri se...
Serviciul de email marketing furnizat de