x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Salvatorul nu a putut fi salvat. Povestea unui medic român ce a murit în Franţa

Salvatorul nu a putut fi salvat. Povestea unui medic român ce a murit în Franţa

de Cristinel C. Popa    |    05 Apr 2016   •   17:01
Salvatorul nu a putut fi salvat. Povestea unui medic român ce a murit în Franţa

Un doctor român a murit în Franța, acolo unde, de cațiva ani, își făcuse un rost. Săptămâna trecută, respectatul medic român Gabriela Ciornohuz (Munteanu) a pierdut lupta cu o boală neiertătoare în Franța, departe de părinți, prieteni, familie.

De câțiva ani plecase (ca mulți dintre medicii români) să-și facă un rost peste hotare. Găsise un post bun și bine plătit de medic de familie, însă, la scurt timp, a aflat că suferă de o boală incurabilă.

A făcut tot ce i-a fost în putință, ajutată de prieteni și familie, să rămână printre noi, însă încercările sale s-au dovedit zadarnice.

A pierdut lupta cu boala la numai 49 de ani, după ce vreme de câțiva ani a vegheat pentru sănătatea multor francezi.

Ea, cea care salvase, ori contribuise prin munca sa, la însănătoșirea a zeci, sute de vieți, în toată cariera de medic, nu a putut fi salvată.

Şi asta în pofida faptului că a avut parte de tratament și îngrijire medicală la cel mai înalt nivel, în Franța. Familia, prietenii și cunoștințele din hexagon și-au arătat compasiunea.

“În viață a fost o luptătoare, și-a respectat jurământul (Hipocrate), a fost un medic cu suflet, un suflet adevărat, care a salvat și un câine de la moarte (în 2012 n. red.)…A iubit vântul, a iubit cerul, a iubit tot ce e frumos…Un trandafir între trandafiri, scumpa mea, bobita....Nu am crezut că și îngerii mor, nu-ți voi spune adio, pentru că tu vei fi mereu în inima mea”, a spus Dan Ciornohuz, soțul său.

Trupul neînsuflețit al Gabrielei a fost adus în țară și Gabriela a fost înmormântată creștinește în cimitirul din Huși, locul copilăriei, orașul unde a absolvit școala primară și liceul, în locul unde a avut primii prietenii și colegi dragi și unde a învățat să iubească viața.

 

“Dacă întâlnești o femeie frumoasă cu ochii strălucitori…”

 

Într-o ultimă postare pe pagina sa de facebook, atunci când dădea ultimele lupte cu boala gravă de care suferea, Gabriela a transmis următorul mesaj: “Dacă întâlnești o femeie frumoasă cu ochii strălucitori, cu buzele umede, care tremură din tot corpul, las-o în pace…”.

La ceremonia ce a avut loc în Huși, orășelul dintre vii, departe de Alpii pe care îi înfruntase cândva, Gabriela Ciornohuz a fost plânsă în tăcere, tatăl său suferind un șoc puternic. Medicul Gabriela Ciornohuz s-a născut pe 6 iunie 1966. A copilărit la Huși, unde a absolvit școala primară, având-o ca învățătoare pe Elena Bălan.

A terminat Liceul Cuza-Vodă, la secția matematică-fizică, avându-l ca diriginte pe respectatul profesor de matematică, Gheorghe Hoha. A absolvit apoi la Iași Facultatea de Medicină din cadrul Universității Gr. T. Popa, devenind medic de familie în județul Iași. Cu circa cinci ani în urmă a plecat în Franța unde a lucrat ca medic de familie pentru francezi. Însă boala a răpit-o dintre noi.

“Când eram în clasele I-IV, puști fiind, o admiram pentru frumusețea și distincția ei! Mi se părea intangibilă. Când am văzut-o în 2010 mi s-a părut slăbită, sincer. Dar mi-a plăcut de ea, avea ceva diferit de ceilalți! Iată că oamenii deosebiți se duc! Dumnezeu să o odihnească!..Era imposibil să n-o iubești, ți se lipea de suflet, așa era ea, un om deosebit!”, a spus un fost coleg de-al său.

 

 

×