x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sanitas se alege cu dosare, nu cu măriri salariale

Sanitas se alege cu dosare, nu cu măriri salariale

de Monica Cosac    |    01 Noi 2016   •   16:43
Sanitas se alege cu dosare, nu cu măriri salariale
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Membrii Federaţiei Sanitas au intrat în grevă, ieri-dimineaţă, supăraţi că măsurile luate de actualii guvernanţi au adâncit şi mai mult inechităţile salariale dintre angajaţii sistemului medical românesc. Negocierile purtate cu reprezentanţii Executivului nu au rezolvat problemele pentru care sindicaliştii au întrerupt activitatea, astfel că s-a luat decizia ca greva generală să continue, a anunţat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, care speră să primească ajutor de la Parlament. De partea cealaltă, Ministerul Muncii atrage atenţia sindicaliştilor că protestul lor este ilegal.

Liderii Sanitas au anunţat că circa 80.000 de cadre medicale şi personalul tehnic (TESA) din spitalele din toată ţara sunt în grevă generală. „Sunt peste 82.000 de semnături adunate. În continuare, personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătite din sistemul bugetar. Aceste două ordonanţe ale Guvernului, în loc să rezolve inechităţile, le-au adâncit şi mai mult”, a declarat, ieri, Marius Sepi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, în faţa Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde au protestat câteva sute de persoane. Liderul Sanitas a mai precizat că „greva este pe termen nelimitat” şi a făcut un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât, astăzi, să se asigure cvorumul în plen şi „să voteze toate amenda-mentele depuse de Sanitas”. Apelul liderilor Sanitas nu a fost respectat de toate orga-nizaţiile din ţară. Mai mulţi lideri sindicali au spus că susţin revendicările Sanitas, dar că nu se raliază la greva generală, considerând că majoritatea revendicărilor nu justifică oprirea activităţii pe termen nelimitat. Alţii au motivat că nu au înde-plinit condiţiile legale pentru declanşarea grevei generale. Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, spre exemplu, a explicat că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă. „Trebuie să îndepli-neşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50% plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împie-dica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea, citat de presa locală. Negocieri fără succes Sindicaliştii au ieşit nemulţumiţi şi de la negocierile cu reprezentanţii Guvernului, potrivit cărora, în prezent, nu ar exista fonduri bugetare care să asigure solicitările de majorări salariale.
„Este grevă generală şi continuă până când colegii vor fi anunțați că am luat altă decizie”, a afirmat preşedintele Sanitas în urma întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Sănătății, precizând că urmează să meargă la Comisiile de buget, finanţe şi de muncă din Parlament, unde speră ca amendamentele depuse să treacă şi de plen. 

Chemaţi în instanţă 

Pe de altă parte, Guvernul a transmis că înțelege importanța şi urgența revendicărilor Sanitas şi rămâne deschis dialogului, dar a făcut apel la sindicalişti să respecte legislaţia privind declanşarea conflictului de muncă. Ministerul Muncii a transmis de vineri că demersul sindical nu îndeplineşte condițiile legale pentru declanşarea grevei şi că solicitările Sanitas încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare 69/2010 şi Legea privind dialogul social 62/2011. Mai mult, „nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 şi a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă”, transmite Ministerul Sănătăţii.

 

×