x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Săracii, arși de trei ori la buzunare iarna aceasta

Săracii, arși de trei ori la buzunare iarna aceasta

de Roana Rotaru    |    21 Noi 2018   •   12:30
Săracii, arși de trei ori la buzunare iarna aceasta
Sursa foto: pixabay

Lemnul de foc s-a scumpit cu procente cuprinse între 8 şi 15% la nivelul întregii ţări în perioada 2016-2018, din cauza creşterii inflaţiei, scumpirii combustibilului şi a creşterilor salariale. Aşa se face că acum în curtea consumatorului, preţul unui metru cub de lemn de foc ajunge la cel puţin 250 lei, iar cei care îşi încălzesc casele cu lemne, în general oameni nevoiaşi,  au de ce să îşi facă griji în această iarnă.

Preţul mediu al lemnul de foc în depozitele Romsilva este de circa 200-210 lei pe metru cub. La aceasta sumă se adaugă costul de trasport, din depozit, la domiciliul clientului, precum şi tăierea lemnului. Dacă în anii precedenţi România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, în 2018 Romsilva dă asigurări că are suficient lemn de foc în depozite chiar şi pentru o iarnă geroasă şi prelungită. Problema rămâne însă preţul.

Scumpirea nu se mai opreşete

„Faţă de ultimii ani au apărut creşteri determiante de costuri. A crescut preţul la combustibil, au crescut costurile salariale, pantru că au fost creşteri salariale, iar inflaţia şi-a spus cuvântul. Este firesc să ai un anumit impact, pentru că nu poţi susţine aceste scumpiri decât cu o creştere a preţului de vânzare. Preţul lemnului de foc a crescut cu între 8 şi 15% în ultimii doi ani”, spune Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, regia care administrează jumătate din pădurile României. Creşteri de preţuri au existat însă în industria lemnului chiar şi înainte ca inflaţia să crească.

Faţă de anul 2011, lemnul de foc şi-a triplat preţul, potrivit directorului Fordaq, o platformă online de comercializare a lemnului.

„Dacă luăm ca referinţă anul 2011, vedem că s-a pornit de la un preţ de 75 de lei pe metrul cub la pădure şi s-a ajuns în 2018 la un preţ de 250 de lei pe metrul cub la pădure, lemn pe picior. Deci în 6-7 ani de zile vorbim de o creştere de 350%”, a spus directorul Fordaq.

Preţul ajunge şi la 500 de lei/m cub

Preţul lemnul de foc variază în funcţie de cât de bogate în păduri sunt judeţele din care se achiziţionează lemnul. În zonele montane, bogate în păduri, preţul lemnului de foc ajunge la circa 250 de lei pe metrul cub, în timp ce în zonele de deal şi de şes aceeaşi cantitate de lemn poate fi achiziţionată la un preţ dublu adică în jur de 500 de lei pe metrul cub, potrivit reprezentanţilor Fordaq. Cel mai scump lemn de foc este cel paletizat, disponibil în magazinele retailerilor de bricolaj la circa 600 de lei pe metrul cub, conform sursei citate.

Nu vor fi probleme cu aprovizionare

Dacă în anii precedenţi România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, în 2018 Romsilva dă asigurări că are suficient lemn de foc în depozite chiar şi pentru o iarnă geroasă şi prelungită. „Populaţia, în ce mai mare parte, şi-a făcut aprovizionarea cu lemn de foc pentru iarnă. Chiar dacă va fi un consum suplimentar pentru nevoile lor de lemn de foc, atât Romsilva, cât şi ceilalţi deţinători de pădure, au suficiente resurse pentru a trece iarna (...) La acest moment avem lemn de foc în depozitele noastre şi oamenii nu mai cumpără atât de mult. Avem stocuri de 3.000-4.000 de metri cubi pe anumite depozite, de care nu s-a mai atins nimeni. Acest lucru demonstrează că piaţa a ajuns la un echilibru”, ne-a declarat directorul general Romsilva.

Cel puţin 1.500 de lei pentru a trece iarna

O gospodărie are nevoie de cel puţin şase metri cubi de lemn de foc pentru a trece iarna, adică echivalentul a cel puţin 1.500 de lei, dacă luăm în considerare un preţ de vânzare al lemnului de foc de 250 lei pe metrul cub, potrivit calculelor Jurnalul. Conform datelor din ultimul recensământ al populaţiei, două din trei locuinţe folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi. Practic, doar o treime dintre român sunt racordaţi la gaze, potrivit sursei citate. Astfel, orice schimbare de preţ a lemnului de foc este resimţită puternic de consumatori, în special de cei din mediul rural, cu venituri mai mici.

×
Subiecte în articol: scumpiri lemne de foc