x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şase din 10 români mor din cauza bolilor cardiovasculare

Şase din 10 români mor din cauza bolilor cardiovasculare

de Monica Cosac    |    05 Oct 2018   •   10:00
Şase din 10 români mor din cauza bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în România, 60% dintre decesele înregistrate în ţara sunt cauzate de aceste afecţiuni. Cu toate acestea, mai puţin de 10% din fondurile sănătăţii sunt alocate tratării acestui tip de afecţiuni, avertizează medicii. Numărul pacienţilor care au nevoie de operaţii este de trei ori mai mare faţă de numărul intervenţiilor decontate de stat.

„Din nefericire, 60% din decesele românilor sunt datorate bolilor cardiovasculare, făcând ca bolile cardiovasculare să fie cauza numărul unu de mortalitate din România. Lucru care ne plasează într-un nefericit loc unu. Suntem şi noi campioni la ceva în lume: la deces prin bolile cardiovasculare”, spune conf. dr. Victor Costache. Medicul subliniază faptul că în ţara noastră este nevoie atât de adoptarea unor măsuri de prevenire a incidenţei afecţiunilor cardiovasculare care seceră atâtea vieţi, cât şi de tratarea celor deja bolnavi.

“Problema acută în acest moment este: ce facem cu cei care sunt bolnavi acum?! E foarte important să luptăm împotriva factorilor de risc, dar este şi mai important să nu lăsăm cei 19.000 de oameni, care au nevoie de intervenţii anul acesta, să moară”, mai spune dr. Costache.

În cee ce priveşte finanţarea programelor naţionale de sănătate, medicii atrag atenţia asupra faptului că, deşi bolile cardiovasculare reprezintă grupul de boli dominante în România, fondurile alocate tratării acestor afecţiuni sunt de sub 10% din totalul bugetului, cu mult sub procentele acolate oncologiei, bolilor renale, diabetului sau chia bolilor rare.

Chirurgii spun că această situaţie „ar trebui schimbată rapid” şi că ar fi nevoie de o finanţare „cel puţin dublă faţă de ce este acum, pentru a supravieţui”.

În România sunt finanţate, aproximativ 6.000 de operaţii, la nivel naţional, în condiţiile în care în Ungaria, spre exemplu, sunt finanţate 10.000 de operaţii anual, iar în Serbia – în jur de 15.000 de operaţii.

Şi numărul bolnavilor care necesită intervenţii de chirurgie micro-invazivă - care se adresează unor anumite categorii de pacienţii, şi anume: cei cu risc foarte mare pentru chirurgia clasică şi cei declaraţi inoperabili – a crescut în ultimul timp. „La noi, lista de aşteptate este foarte lungă, de 50-55 de pacienţi, în condiţiile în care suntem finanţaţi pentru cinci pacienţi pe lună”, spune prof. dr. Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

„În România, trăim o problemă a subfinanţării chirurgiei cardiovasculare şi suntem pe ultimul loc în Europa ca finanţare, atât pe caz, cât şi ca volum raportat la toţi pacienţii”, afirmă conf. dr. Victor Costache, chirurg cardiovascular Polisano Sibiu.

Congresul Internaţional „East meets West” se desfăşoară, în aceste zile, în Capitală, şi reuneşte chirurgi de renume, români şi străini, care prezintă ultimele noutăţi în domeniul chirurgiei cardiovasculare, precum şi noi modalităţi de a rezolva problemele de sănătate prin metode minim invazive, benefice pentru pacienţi.

×
Subiecte în articol: boli cardiovasculare