x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandal de proporţii pe salariile românilor! Olguța Vasilescu le recomandă sindicaliștilor să învețe matematică

Scandal de proporţii pe salariile românilor! Olguța Vasilescu le recomandă sindicaliștilor să învețe matematică

01 Noi 2017   •   16:35
Scandal de proporţii pe salariile românilor! Olguța Vasilescu le recomandă sindicaliștilor să învețe matematică

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lansat un atac fără precedent la adresa sindicatelor, în scandalul pe tema salariilor pe care le vor încasa românii. „Sindicaliştii să înveţe matematică”, spune Lia Olguţa Vasilescu, după ce liderul Cartel Alfa a afirmat că salariul net va scădea cu 15% ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator.

Sindicaliştii susţin că peste trei milioane de angajați din sistemul privat riscă să aibă salarii mai mici, de anul viitor.  Și tot aceștia susțin că Guvernul nu va putea obliga patronii să mărească salariul brut, astfel încât sumele pe care le încasează angajații să nu fie mai mici.

„Să ne imaginăm că suntem un copil și avem în față o prăjitură. Să ne imaginăm că din această prăjitură 32% se duce la stat, formată din 21% asigurările sociale și 16% impozitul pe venit. Deci îmi rămâne mie o bucățică mai mare de prăjitură. de la 1 ianuarie, Guvernul spune că din prăjiturica ta voi lua 35% asigurările sociale și 10% impozitul pe venit, adică de la 32%, voi lua 45%. Evident, dacă vorbim de aceeași prăjitură, de același brut salarial, salariul net va scădea”, a explicat Adrian Bența, analistist economic. 

În replică, Lia Olguţa Vasilescu spune că  a explicat de o mie de ori că brutul devine cheltuiala totală a angajatorului, după cum ați văzut că se întâmplă prin hotărârea de guvern care este dată pentru salariul minim pe economie. Pentru că brutul, conform programului de guvernare, trebuia să fie 1.550 de lei, dar este 1.900 de lei tocmai pentru că se transformă cheltuiala totală a angajatorului în noul brut. De altfel, vreau să vă spun că ieri am avut Consiliul Tripartit la care au participat toți liderii de confederații naționale și patronatele. Domnul Hossu, cum face dumnealui de fiecare dată, interpretează vorbele noastre. Așa le-a interpretat ieri și pe cele ale reprezentaților patronatelor. În momentul în care premierul i-a întrebat cu subiect și predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuție, pe reprezentanții patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toți au spus că nici gând de așa ceva. Cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod Fiscal aduc foarte multe facilități mediului de afaceri.

În plus, ministrul Muncii a subliniat că salariile nu vor scădea nici pentru categoria persoanelor care realizează venituri din activități independente, acolo unde netul va crește cu 7,1%.În acest context, ea a precizat că nu mai este nevoie de introducerea prevederii potrivit căreia angajatorii se obligă să nu scadă salariile angajaților.Antena3.ro

×