x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandal şi proteste la Spitalul Universitar din Bucureşti

Scandal şi proteste la Spitalul Universitar din Bucureşti

de Monica Cosac    |    07 Aug 2018   •   08:54
Scandal şi proteste la Spitalul Universitar din Bucureşti
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală au ieșit să protesteze, luni dimineaţă, după ce conducerea a pus salariaţii să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri. Mai mult, oamenii spun că sunt nemulţumiţi și de condiţiile insalubre în care sunt nevoiţi să lucreze, reclamând lipsa unor produse esenţiale funcţionării unei unităţi medicale. De partea cealaltă, managerul Spitalului Universitar neagă existența unor lipsuri din materialele strict necesare.

Cadrele medicale - personal mediu şi auxiliar -, care au protestat în curtea Spitalului Universitar spun că nu au materiale sanitare sau de curăţenie şi că riscul pentru pacienţi de a dezvolta infecţii este mare. Angajaţii s-au plâns că nu există dezinfectanţi, iar instrumentarul este spălat cu apă şi săpun lichid şi că lipsesc bani pentru investiţii. Potrivit acestora, medicii „fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom”, există toalete în saloane unde „se trage apa cu sârma”, iar becurile sunt cumpărate tot de către salariaţi.

În plus, asistenţii se plâng de lipsa personalului şi spun că reprezentanţii conducerii le-au impus să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri, în condiţiile în care conducerea unităţii sanitare le-a transmis că nu are bani şi pentru vouchere, şi pentru sporuri.

De partea cealaltă, conducerea spitalului susţine că nu lipsesc nici dezinfectanţii, nici materialele sanitare şi a catalogat drept “calomnioase” afirmaţiile făcute de angajaţii unitpţii medicale. „Activitatea medicală în cadrul spitalului se desfăşoară în condiţii normale de lucru, iar pacienţii internaţi în secţiile şi compartimentele unităţii nu au avut şi nu vor avea de suferit. Nu există lipsă de medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, dovadă fiind şi solicitările de transfer dinspre alte unităţi sanitare, inclusiv clinici private, se arată într-un comunicat al spitalului.

Mai mult, managerul spitalului a solicitat Ministerului Sănătăţii să trimită Corpul de Control. „Conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sănătăţii o analiză a acestei situaţii din partea Corpului de control. Cu privire la grupul de protestatari, facem precizarea că s-au delimitat prin afirmaţiile defăimătoare făcute la adresa spitalului şi a actului medical de colegii lor care îşi dovedesc competenţa, seriozitatea şi responsabilitatea la locul de muncă în cadrul SUUB”, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.

Salariaţii cer autorităţilor să fie făcute controale neanunțate la Spitalul Universitar, pentru că până acum au fost făcute controale anunțate și totul a ieșit în regulă.

×