x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şcoli închise şi măşti pe faţă, în autobuze

Şcoli închise şi măşti pe faţă, în autobuze

de Monica Cosac    |    28 Ian 2020   •   11:12
Şcoli închise şi măşti pe faţă, în autobuze

Aproape 1.000 de cazuri de gripă sezonieră şi infecţii respiratorii au fost înregistrate în școlile și grădinițele de stat din București, a anunţat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a convocat, ieri, un Comandament de urgenţă, având în vedere valul de îmbolnăviri din ultimele zile. Nouă şcoli şi grădiniţe au fost închise în prima zi a săptămânii, iar o parte dintre ele rămân închise şi azi, şi mâine. De asemenea, pentru a preveni răspândirea virusului gripal în mijloacele de transport în comun, STB vrea să distribuie călătorilor măști sanitare. 

 

„Avem raportate 939 de cazuri de gripă sezonieră, în special la copii, deci aproape 1.000 de cazuri. Pentru a face o comparație, pot să vă spun că anul trecut, la 1 februarie, aveam în București 817 cazuri. Este o ușoară creștere a numărului de îmbolnăviri, nu de speriat, din ceea ce spun medicii și specialiștii”, a declarat Gabriela Firea. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în: sectorul 6 (233 de cazuri), sectorul 4 (174 de cazuri) şi sectorul 3 (158 de cazuri). Este vorba despre raportările de la cabinetele medicale școlare și nu include cazurile prezentate în spitalele din subordonarea directă a Ministerului Sănătății.

 

Cursuri suspendate

Firea a afirmat că există presiune din partea părinţilor pentru închiderea unităţilor de învăţământ, însă decizia nu este a primăriei, ci a Ministerului Sănătăţii. „Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătăţii, ne vom conforma”, a anunţat edilul.

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), mai multe unităţi de învăţământ au suspendat activitatea pentru trei zile (luni-miercuri): Şcoala 195 din sectorul 3 (doar 6 clase); Grădiniţa Luminiţa din sectorul 2 - la o grupă; Şcoala 56, sectorul 2 (o clasă); Şcoala 45 din sectorul 1 (5 clase), Şcoala 117 din sectorul 6 (o clasă), iar Grădiniţa 97 din sectorul 1 (grupa mijlocie). Totodată, la Liceul Ady Endre, grădiniţa suspendă cursurile la grupa mică pe o perioadă de trei zile. Alte unităţi de învăţământ au fost închise doar ieri.

 

Peste 2.000 de apeluri la Salvare

Şi numărul persoanelor care au sunat la Ambulanţă a crescut foarte mult în ultima perioadă. Potrivit managerului general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, în 24 de ore au fost înregistrate 2.144 solicitări şi a făcut apel la populaţie să ia legătura, în primul rând, cu medicul de familie pentru cazurile de viroze sezoniere.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, toate mijloacele de transport în comun ale Societăţii de Transport București (STB) - circa 1.600 de autobuze, tramvaie și troleibuze - vor fi dezinfectate, ca și anul trecut, cu cloramină, între orele 22.00 și 1.00, de către o companie specializată”, potrivit directorului STB, Andrei Creci. 

„Ca element de noutate, anul acesta, STB intenționează să achiziționeze și să distribuie către toți călătorii care vor dori acest lucru, măști sanitare, pentru ca să fie prevenită și mai mult apariția unor noi focare de infecție în mijloacele de transport în comun, unde, se știe, oamenii stau mai mult sau mai puțin înghesuiți”, a precizat Andrei Creci, director STB.

×