x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Se încinge bătălia între „ilegal” şi „obligatoriu”. Controverse pe tema slujbelor religioase în şcoli

Se încinge bătălia între „ilegal” şi „obligatoriu”. Controverse pe tema slujbelor religioase în şcoli

de L. Budin    |    10 Sep 2019   •   11:36
Se încinge bătălia între „ilegal” şi „obligatoriu”. Controverse pe tema slujbelor religioase în şcoli

Slujbele religioase, oficiate la fiecare început de an şcolar, suscită din nou controverse. Acestea nu sunt obligatorii, a afirmat ieri Daniel Breaz, ministrul interimar al Educaţiei. Totul vine pe fondul victoriei obţinute în instanţă de un profesor din Buzău, care se luptă pentru libertatea de gândire, de religie şi de conştiinţă a elevilor.

 

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, înfiinţată de profesorul Emil Moise, a obţinut o hotărâre din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, CNCD, în care se stipulează că oficierea de slujbe religioase în unităţile de învăţământ este un act de discriminare, dacă nu e aprobată de Consiliul de administraţie al unităţii cu pricina, şi că participarea la astfel de servicii religioase nu trebuie să fie obligatorie. Recent, Asociaţia a obţinut şi o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti, care a confirmat hotărârea CNCD. În replică, Patriarhia Română susţine că va continua să-şi trimită reprezentanţii în şcoli.

Conform recomandării CNCD, Ministerului Educaţiei îi revine sarcina de a elabora o normă legală pentru reglementarea acestei situaţii - lucru care nu s-a întâmplat încă. Profesorul buzoian spune că, dacă BOR nu respectă deciziile instanţelor de judecată,va iniţia demersurile de a i se anula statutul de cult recunoscut. 

„Nu putem să spunem că această slujbă este ilegală. Nu este obligatorie. Dacă cei din unitatea respectivă de învăţământ consideră, doresc să cheme un preot pentru a ţine o slujbă, nu este absolut nimic ilegal.”

Ministerul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz

×
Subiecte în articol: slujbe religioase şcoli