x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Se pregătesc mesajele de tip „Consumul excesiv de jocuri video dăunează sănătății”

Se pregătesc mesajele de tip „Consumul excesiv de jocuri video dăunează sănătății”

de George Hălărescu    |    10 Ian 2018   •   12:10
Se pregătesc mesajele de tip „Consumul  excesiv de jocuri video dăunează sănătății”

Tulburările psihice generate de dependenţa de gaming vor fi incluse, în vară, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe lista afecţiunilor mintale. După această hotărâre și pe măsură ce informația va ajunge la public,  prezentările la Psihiatrie vor crește, ne-a declarat psihiatru Sever Gulea. El denunţă interdicţia la internet a copiilor şi recomandă integrarea rațională a jocurilor video în viaţa cotidiană. Între timp, companiile din domeniul au început să ia masuri care să împiedice creşetrea dependenţei de jocurile video, în rândul adolescenţilor.

În România, pacientul tipic care ajunger la psihiatrie este bărbat și are sub 30 de ani. El suferă de tulburări de memorie și concentrare, dispoziție tristă, izolare socială, slabă performanță academică sau profesională. Aceste manifestări clinice pot fi puse pe sema dependenţei de jocurile pe calculator, dar lipsa instrumentelor de diagnosticare şi a protocoalelor face ca ele să fie  asociate cu tulburarea depresivă, ne-a explicat medicul Sever Gulea, de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia, din București. Odată ce OMS va introduce în ghidul ICD 11 (International Classification of Diseases) dependeţa de jocurile video, atunci vor apărea noi modalități de diagnosticare şi tratament. 

Părinţii, să se joace pe calculator împreună cu copiii

În prezent, viaţa noastră gravitează în jurul tehnologiei, iar jocurile pe calculator sunt o sursă de relaxare şi de învăţare. Interdicția și restricționarea accesului la internet sunt măsuri prea dure, iar demonizarea jocurilor video nu este o soluție, spune  psihiatru Sever Gulea. El le recomandă părinţilor să-i încurajeze pe copii să le împărtășească experiența gamingului în familie de timpuriu și chiar să participe, măcar ocazional, la ea. Asta pentru a contribui la înțelegerea și la consumul moderat de realitate virtuală.

Psihiatru Sever Gulea afirmă că "integrarea consumului moderat este printre cele mai dificile sarcini pentru părintele contemporan, dar poate fi și efortul cu efectele cele mai durabile. Această integrare trebuie făcută din timp, chiar de la 3-4 ani în momentul în care copiii încep să ia contact cu toate tipurile de ecrane și vizează o construire a unei atitudini corecte față de realitatea virtuală: o raționalizare a consumului de tehnologie dar și prin oferirea de alternative sociale și nonvirtuale de petrecere a timpului liber."

Atât minimalizarea importanței gamingului, cât și utilizarea ecranului ca element de liniștire sunt factori care degradează relația părinte-copil și pot crește potențialul adictiv, deoarece copilul se refugiază în lumea virtuală unde e validat, mai explică medicul. Calculatorul devine astfel cel mai bun prieten al copilului, el nu îl ceartă dacă greșește ci, din contră, îl încurajează să continue.

Companiile caută soluţii pentu reducerea adicţiei

Doi acţionari ai gigantului american Apple au cerut zilele trecute companiei un studiu cu privire la dependenţa copiilor de telefoanele lor mobile. Ei sunt nemulţumiţi de efectele utilizării excesive a iPhone-urilor asupra sănătăţii mintale şi se arată îngrijoraţi de creşterea nemulţumirii societăţii până într-un moment în care va fi afectatată chiar compania.

"Faptul că există companii care își anticipează potențialul nociv al propriilor produse nu poate fi decât un exercițiu de prudență, de conștientizare timpurie al faptului că încercăm să ne păstrăm critici și lucizi în raport cu produsele pe care le utilizăm, să acționăm de fapt", afirmă Sever Gulea.

El recomandă ca, după modelul companiilor producătoare de tutun, care plătesc accize și sunt obligate să anunțe potențialul adictiv al produselor lor, producătorii de tehnologie, al căror potențial creator de probleme sociale și psihice să fie responsabilizați să ofere avertismente, să ofere suport sau măcar să faciliteze accesul la grupuri de suport, la centre specializate în adicții.

„Spre deosebire de alte adicții, în cea a jocurilor video e mai greu să accepți că ai o problemă, atâta timp cât un gamer poate să spună că nu e vorba de un comportament distructiv, ci e vorba de o pasiune pe care ceilalți nu o înțeleg” phihiatrul Sever Gulea.

Includerea jocuri video pe lista tulburărilor psihice reflectă faptul că numărul studiilor și aprofundarea acestei probleme au atins un prag relevant statistic.

 

×
Subiecte în articol: dependenta jocuri video