x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şeful CMR, apostrofat de medici: „Acum e momentul, domnule Borcean!”

Şeful CMR, apostrofat de medici: „Acum e momentul, domnule Borcean!”

de Monica Cosac    |    11 Mar 2019   •   13:54
Şeful CMR, apostrofat de medici: „Acum e momentul, domnule Borcean!”

 „Nu m-am simţit reprezentat de dumneavoastră” şi „ceea ce ați făcut nu este suficient!” sunt doar două pasaje foarte scurte dintr-o amplă scrisoare deschisă adresată președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, de către medicul Dan Grigorescu, fost manager al Spitalului Judeţean Braşov şi actual şef al Secţiei de Chirurgie Plastică din cadrul unităţii medicale braşovene. Acesta îi solicită şefului CMR să susţină un proiect legislativ care ar face dreptate medicilor care au petrecut mii de ore în gărzi. În prezent, gărzile doctorilor nu sunt considerate vechime în muncă.

 

Concret, cunoscutul medic braşovean îi cere public şefului organizaţiei profesionale care îi reprezintă pe doctori să se implice cu „mai mare energie” şi „un real entuziasm colegial” în rezolvarea unei probleme care îi macină, în prezent, pe medici: „nevoia absolută a introducerii în legislația muncii (și așa incompletă!) a unei prevederi privind recunoașterea dreptului de a ieși opțional la pensie mai repede față de vârsta minimă cu exact timpul cumulat prin efectuarea nenumăratelor ore de gardă”.

„Acum este momentul, domnule Borcean, când v-ați putea da măsura relevanței reprezentativității la nivel național, luând legătura, până luni, 11 martie, ora 17.00 (când se va supune votului în plenul Senatului aprobarea celor două inițiative legislative legate de problematica „timp de gardă = vechime în muncă = pensionare anticipată opțională”), nu numai cu toți senatorii medici, dar și cu toţi ceilalți senatori pe care medicii membri ai Colegiului îi cunosc în județele din care provin”, mai spune dr. Grigorescu, în scrisoarea deschisă.

Demersul medicului este susţinut de mai mulţi colegi de breaslă, dar şi de reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi.

„Vom susține demersul dumneavoastră legislativ în Parlament”, le-a transmis medicilor Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

„Am pornit, o mână de oameni, medici ce facem gărzi de ani buni în sistemul public de sănătate, un demers care doreste să dea posibilitatea colegilor de breaslă care au muncit mii de ore suplimentare, de noapte, de weekend, forţându-şi limitele pentru asigurarea continuității activității medicale, să se pensioneze, la cerere, la 57 de ani - femeile şi 60 de ani bărbaţii” , explică dr. Laura Zarafin.

 

„Este un demers care nu aduce niciun beneficiu material, ştiindu-se că pensiile medicilor români sunt mult sub limita decenței, pentru că, timp de 25 de ani am fost salarizați mizerabil. Este evident că acum, când salariile noastre au devenit decente, motivația acestui demers este pur reparatorie şi de natură etică”, spune dr. Laura Zarafin, unul dintre cei patru iniţiatori ai proiectului de modificare a Legii Pensiilor.

Pensia medicilor, la mâna parlamentarilor

Proiectul de lege, potrivit căruia gărzile medicilor, pentru care s-au plătit contribuțiile sociale, ar urma să fie recunoscute vechime în muncă și, implicit, la calcularea vârstei de pensionare, a primit aviz favorabil, la finalul lunii februarie, din partea Comisiei de Sănătate din Senat. În schimb, în Comisia de Muncă, inițiativa legislativă a fost respinsă.

Actul normativ, care ar modifica actuala Lege a pensiilor, a fost inițiat ca urmare a unei petiții online semnate de peste 2.000 de medici și stabilește reducerea vârstei de pensionare a cadrelor care efectuează gărzi.

×