x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sfatul zilei. Limbajul corpului la o întâlnire de afaceri

Sfatul zilei. Limbajul corpului la o întâlnire de afaceri

25 Feb 2020   •   18:00
Sfatul zilei. Limbajul corpului la o întâlnire de afaceri
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Eşti un profesionist aflat în căutarea unui job plătit corespunzător sau un antreprenor care sondează piaţa pentru noi opurtunităţi? O bună gestionare a comportamentului la întâlnirea cu managerul de resurse umane ori cu potenţialul client îţi poate asigura succesul în negocieri. După cum greşelile îţi pot zădărnici eforturile în tentativa de parafare a contractului.

 

Primul gest pe care îl vei face, la orice întrevedere, este acela de da mâna cu persoana aflată în faţa ta. În această etapă, ridică-te în picioare, zâmbeşte, priveşte cu încredere. „Asigură-te că strângerea este fermă, dar nu zdrobi mâna managerului de angajare. Aplică aceeaşi presiune ca interlocutorul”, spune Patti Wood, expert în limbajul corpului și autor de lucrări pe temă, conform publicaţiei Forbes.

Doamnelor şi domnişoarelor, o întâlnire de business are cu totul alte reguli nescrise decât o discuţie la o cafea, unde se îngăduie şi un mic flirt. Joaca prin păr cu degetele poate fi percepută ca o atitudine infantilă. O gafă, o asumare a unui supraconfort ce poate fi stresant pentru cel care asistă la asemenea „spectacol”.

Stai pe scaun comod, dar drept, nu răsturant şi nici într-o rână. O poziţie asimetrică te poate face să pari confuz sau necinstit.

Privirea în ochii interlocutorului exprimă sinceritate, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl pironeşti ca un vultur care îşi urmăreşte prada. „Este normal să te uiți în jur când vorbești, deoarece accesezi diferite părți ale creierului prin mișcarea ochilor. Dar priveşte-ţi intervievatorul în timp ce vorbeşte, ca să îi arăţi că eşti atent la ce mesaje transmite”, ne spune Patti Wood.

Pe toată durata întrevederii, încercaţi să nu îţi masa faţa, ca după o zi istovitoare de muncă, nu ţine mâinile în buzunare şi nu îţi roade unghiile. Toate acestea sunt semne de distragere de la subiectul conversaţiei, şi pot fi interpretate ca dovezi de anxietate, de nesiguranţă.

Telefonul va fi închis pe tot parcursul întrunirii. Dacă totuşi l-ai uitat deschis şi sună, răspunde politicos şi încheie cât se poate de expeditiv: „scuză-mă, te apelez eu puţin mai târziu”.

Spaţiul personal

Respectă spaţiul personal al celui cu care vorbeşti. Nu adopta o poziţie „de invadare”, nu sta prea aproape. O atitudine entuziastă e de recomandat, dar nu dincolo de limitele unui minimum de respect. Îmbrăţişările gălăgioase, bătăile prieteneşti pe spate fac o impresie deloc pozitivă. Nu adopta însă nici o postură ultradefensivă, fereşte-te să arăţi că nu te simţi confortabil. Încrucişarea braţelor poate fi considerată un gest de lipsă de încredere în forţele proprii.

×